Új bizniszt talált a kormány a lakástakarékoknak

2019.03.12. 21:15 Módosítva: 2019.03.12. 22:35

Nem kell kamatadót fizetni az állam által június elsejétől kibocsátott állampapírok után, ha elfogadja az Országgyűlés azt a törvényjavaslatot, amelyet kedden nyújtott be a kormány – írja a Hvg.hu.

A parlament.hu-ra feltöltött pénzügyi salátatörvényből az derül ki, hogy a kormány ezzel szeretné ösztönözni, hogy a lakosság állampapírban tartsa a megtakarításait. Szintén ezzel indokolja a kormány azt a javaslatot, ami alapján lehetővé tennék, hogy a lakástakarékok állampapírt forgalmazzanak saját jogon vagy közvetítőként.

A törvényjavaslat egy másik pontja szerint jelentősen csökkentenék a tranzakciós illetéket a lakossági átutalások esetében.

Június 1-jétől éves szinten 800 forintra csökkenne a 20 ezer fölötti átutalások után fizetendő teljes összeg (január elsejétől a 20 ezer forint alatti utalások után nem kell fizetni, bár a bankok egy része benyelte az illeték csökkentését). Jelenleg 20 ezer feletti átutalások esetén átutalásonként az összeg 0,3 százalékát – legfeljebb 6 ezer forintot – kell kifizetni. Júniustól ez úgy változna meg, hogy az átutalások számától függetlenül 800 forintot kéne fizetnie a banknak egy személy átutalásai után, ha legalább egyszer utalt 20 ezer forint felett. Ha nem utalt, akkor nem kell a banknak tranzakciós illetéket fizetnie.

A törvényjavaslat alapján minden automatát regisztrálni kellene a NAV-nál. 2018 július 1. óta az élelmiszer-automaták esetében ez már kötelező, azonban a törvény most minden automatára (parkolóautomatákra, vagy például az autómosóknál működő automatákra is) kiterjesztené ezt a kötelezettséget. 

Az ital- és ételautomaták NAV-hoz való bekötéséről itt írtunk részletesebben.