Hatalmas brit ingatlanvagyon van offshore cégeknél

2019.03.20. 10:30

A korrupció ellen küzdő Global Witness elemzése szerint több mint 100 milliárd fontnyi angliai ingatlan tulajdonosi háttere homályos, mert adóparadicsomokban bejegyzett cégek tulajdonolják - írja a The Guardian. A 87 ezer érintett ingatlan 40 százaléka Londonban van.

Például a knightsbridge-i Cadogan Square-nél, ahol egy átlagos ingatlan 3 millió fontba kerül, legalább 134 ilyen ismeretlen tulajdonú lakás vagy ház van. A Buckingham Palace Road-on is sok ilyet találni, ezek összértéke 350 millió font.

Több mint 10 ezer ingatlan Westminsterben van, ez az egyik legnépszerűbb terület az ismeretlen tulajok körében, itt egy átlagos ingatlan majdnem 1 millió 800 ezer fontba kerül. Kensingtonban és Chelsea-ben majdnem 6 ezer, Camdenben több mint 2 300 ilyen ingatlan van, Tower Hamlets-ben pedig majdnem 2 ezer.

A brit parlament felismerte már, hogy a jelenséggel tennie kell valamit. A kormány már 2016-ban bejelentette, hogy szigorít az ingatlanok tulajdonlásán, és regisztrálni fogja a tulajdonosokat, de a folyamat azóta nem sokat haladt. Most a parlament egyik bizottsága fogja tárgyalni a kérdést, talán ez gyorsít a folyamaton. A terv egy nyilvános adatbázis, amelyből kiderülne, milyen tengerentúli cégek rendelkeznek ingatlannal az Egyesült Királyságban.

Ava Lee, a Global Witness vezető korrupcióellenes aktivistája szerint “egyre nyilvánvalóbb, hogy a bűnözők és korrupt személyek egyik kedvenc eszköze az ingatlan, ha lopott pénz elrejtéséről vagy pénzmosásról van szó.” A szervezet szerint fennáll a veszélye annak, hogy a brit piac törvénytelen úton szerezett pénzzel telítődjön, ezt pedig meg kell állítani.

2015-ben derült ki például, hogy egy 147 millió fontos londoni ingatlanbirodalom titokzatos tulajdonosa offshore cégek hálózatán keresztül kapcsolódhat egy egykori kazah titkosrendőrségi vezetőhöz, akit gyilkossággal, kínzással és pénzmosással vádoltak meg.