Új törpetulajdonos a TV2-nél

2019.03.22. 10:26

Néhány nappal Andy Vajna halála után minimális tulajdonrésszel rendelkező új tulajdonos jelent meg a TV2-t tulajdonló cégben - írja a G7.hu.

A korábbi céges iratok szerint január 24-ig (Andy Vajna január 20-án halt meg) a kereskedelmi televízió egyetlen részvényese az elhunyt filmügyi biztos érdekeltségébe tartozó Magyar Broadcasting Co Zrt. volt. Január 24-én viszont a közgyűlésen bekerült kisebbségi tulajdonosként egy Máltára bejegyzett offshore cég is.

A Medialog Worldwide Ltd. ugyanakkor csak minimális részesedéshez jutott. A TV2 Zrt. 5 000 004 darab részvényéből csak azt a négyet szerezte meg, amelyek egyelőre szavazati joggal sem járnak. Sőt, hat évig osztalékot sem kap majd.

A céget képviselő ügyvédi iroda a közgyűlésen való részvételhez jóval korábban, 2018 májusában kapott meghatalmazást, tehát feltehetőleg előre készültek erre az eseményre. Elképzelhető, hogy egy olyan opciós jog áll a háttérben, ami Andy Vajna halála után lépett életbe.

Az offshore cégről nem sokat tudni, 2010 óta létezik és máltai kisvárosba, Melliehában jegyezték be. A céget Zsoldos János Demeter képviseli, aki egy tucatnyi máltai céget igazgatott, többek között egy olyat is, ami korábban letelepedési kötvényeket árulhatott. Úgy tudjuk azonban, hogy pár éve hazaköltözött Magyarországra.

Zsoldosról annyit tudni, hogy Bibó-kollégista volt (ahogy Orbán Viktor, Simicska Lajos vagy Áder János), ügyvédként pedig dolgozott korábban a TV2-nek és az RTL-nek is.

A Tv2 januári közgyűlésén nem csak a fenti változás történt, de a tévé igazgatóságát jelentősen átalakították, és Mészáros Lőrinc-közeli emberekkel töltötték fel.