Milliós bírságot kapott egy tőzsdén manipuláló kereskedő

2019.04.11. 09:54

4,5 millió forintos bírságot szabott ki a Magyar Nemzeti Bank egy magánszeméllyel szemben, aki részvények árfolyamát próbálta manipulálni. Ahogy az MNB közleményében olvasható, az illető, bizonyos B. Zoltán 2018. január és június között egyes részvényekre az átlagostól eltérő, az indikatív árat nagymértékben befolyásoló eladási megbízást adott, amiket aztán az ármegállapítás előtti utolsó pillanatban visszavont vagy módosított. Ezzel pedig a piacfelügyeletet is ellátó MNB szerint befolyásolta a piacot, ami tilos. 

A jegybank azt állapította meg, hogy B. Zoltán valójában nem akart részvényeket eladni, csak „tesztelni” akarta a piaci szereplőket, saját megfogalmazása szerint „piaci hecc”-ként tekintett a vizsgált megbízásokra. Ezzel viszont a részvények indikatív árát jelentősen elmozgatta, így ezek a heccek alkalmasak voltak arra, hogy félrevezessék a befektetőket a keresleti-kínálati viszonyokról.

Az MNB emlékeztet, hogy "piaci manipulációnak tekintendő ugyanis – a szándéktól függetlenül – minden olyan ügyletkötés, eladási vagy vételi megbízás, amely a pénzügyi eszközök keresleti-kínálati viszonyait, illetve annak árát érintően hamis vagy félrevezető jelzést ad vagy adhat, befolyásolva ezzel a befektetők befektetési döntéseit."

A piacot tesztelgető kereskedőt a bírság mellett  tiltott piacbefolyásolás gyanújával fel is jelentette a jegybank az ügyészségen és figyelmeztette, hogy többet ne próbálja befolyásolni a piacot.