81 milliós jegybanki bírságot kapott a Cetelem

2019.04.15. 10:01

Az MNB 81,6 millió forint bírsággal sújtotta a Magyar Cetelem Bankot az adósságfék-szabályok és a kapcsolódó belső szabályozási és adatszolgáltatási előírások megsértése miatt – írja az MNB közleményében. 

A 2017. július 1-től kezdődő időszakot áttekintő jegybanki célvizsgálat több, a JTM-re vonatkozó jogszabályi előírás megsértésével járó hitelezési gyakorlatot tárt fel a Magyar Cetelem Banknál. Az MNB megállapította többek között, hogy a Bank a KHR-ben élő mulasztással érintett ügyfeleinél, a JTM kiszámítása során, nem vette figyelembe az élő mulasztás összegét. A jegybanki vizsgálat feltárta azt is, hogy a bank informatikai rendszereinek beállításai és belső szabályzatai nem álltak összhangban a fogyasztókat a túlzott eladósodástól védő jogszabályi előírásokkal, a szabályzatok több esetben hiányosak, ellentmondásosak voltak. Az MNB vizsgálata hiányosságokat állapított meg a JTM előírásokkal összefüggő – s szintén kiemelten ellenőrzött – kötelező jegybanki adatszolgáltatással, illetve a KHR részére történő adattovábbítási kötelezettséggel kapcsolatban is.

Mindezek miatt az MNB határozatában kötelezte a Magyar Cetelem Bankot, hogy igazodjon jogszabályi előírásokhoz, a feltárt szabálytalanságok miatt pedig 81,6 millió forint bírságot szabott ki a hitelintézetre.