Rekordbírságot kapott az UniCredit az Irán elleni szankciók megszegése miatt

2019.04.16. 10:28

1,3 milliárd dollár bírságot kell fizetni az olasz UniCredit bankcsoportnak, amiért lehetővé tette, hogy iráni ügyfelei az amerikai szankciókat megkerülve indítsanak átutalásokat, számolt be a Bloomberg. Az olasz bankcsoport ügyben érintett német egysége, a HypoVereinsbank elismerte az Egyesült Államok vádjait.

A bankcsoport az amerikai felügyeleti szervekkel kötött megállapodás értelmében 1,3 milliárd dollárt fog kifizetni, az osztrák alegységük a vádemelés elhalasztásáról  kötött megállapodás. A német HypoVereinsbank pedig egy manhattani, állami  szintű eljárásban fog részt venni. 

A megállapodás tisztázza az 2011 óta a UniCredit feje fölött lógó ügyet, a bírság nem fogja különösebben megrázni a cégcsoportot, az 1,3 milliárd dollárt meghaladó tartalékkal jó előre felkészültek a bírság kifizetésére. Az amerikai vádak szerint a bank 2002 óta 393 millió dollárt vitt át az Egyesült Államok pénzügyi rendszerein szankciók alatt álló entitások nevében, valamint a bankcsoport osztrák alegysége is segített megkerülni az amerikai szankciókat. A tranzakciókban érintett szankcionált országok között volt Irén, Mianmar, Kuba, Líbia és Szudán is.