Malajzia visszakapta az ellopott pénzt, amiből A Wall Street farkasát forgatták

2019.05.07. 10:52

Az amerikai igazságügy minisztérium eddig 57 millió dollárt (16,5 milliárd forintot) térített vissza Malajziának az 1MDB-botrány keretében lefoglalt vagyonból - számolt be keddi közleményében Tommy Thomas malajziai legfőbb ügyész, írja az MTI.

Az amerikai kormány a nemzetközi vizsgálatok megkezdése óta 200 millió dollárt (58 milliárd forintot) szerzett vissza a már megszűnt 1MDB (1Malaysia Development Berhad) stratégiai fejlesztési alapból, amelyet Najib Razak volt malajziai miniszterelnök és munkatársai elloptak.

Az elsőként átutalt összeget a Najibbal és mostohafiával, Riza Azizzal kapcsolatban álló, amerikai székhelyű Red Granite Pictures filmgyártól kobozták el. A washingtoni igazságügyi minisztérium azzal vádolta a Red Granite Picturest, hogy az 1MDB alapból ellopott pénzből készítette A Wall Street farkasa című filmet.

Washington további 139 millió dollárra (több mint 40 milliárd forintra) számít abból, hogy eladja a bujkáló Low Taek Jho malajziai bankár részesedését a manhattani Park Lane Hotelből. Low a botrány egyik főszereplője.

Az 1MDB ügyében több ország folytat nyomozást, köztük az Egyesült Államok, Szingapúr és Svájc. Az amerikai nyomozók szerint Najib Razak és egykori munkatársai 4,5 milliárd dollárt (mintegy 1300 milliárd forintot) loptak el és mostak tisztára az alapból, az összeg egy része pedig a volt kormányfő és családtagjai bankszámláján landolt. Az elsikkasztott pénzből a többi között magángépeket, luxusingatlanokat, műalkotásokat és ékszereket vásároltak az érintettek.

Tommy Thomas elmondta, hogy Malajziának eddig összesen 322 millió dollárt (több mint 93 milliárd forintot) sikerült visszaszereznie a fejlesztési alapból. 126 millió dollárt (36,5 milliárd forintot) kaptak egy Lowtól elkobzott luxusjachtért, a szingapúri hatóságok pedig 36,7 millió dollárt (10,6 milliárd forintot) utaltak vissza.

Az 1MDB-botrány 2015-ben robbant ki, miután a The Wall Street Journal című amerikai napilap és a Sarawak Report londoni székhelyű oknyomozó portál feltárta, hogy Razak kormányfőként 2,67 milliárd ringgitnek (csaknem 178 milliárd forintnak) megfelelő összeget irányított át a teljes mértékben a kormány ellenőrzése alatt álló 1MDB stratégiai fejlesztési alaptól saját bankszámláira. Mind Najib, mind az 1MDB vezetősége tagadta, hogy bűncselekmény történt volna. A malajziai ügyészség vizsgálata 2016 januárjában felmentette az akkori miniszterelnököt a vádak alól. A volt kormányfő 2009-ben hozta létre az 1MDB-t a gazdasági fejlődés előmozdítása érdekében, de az alap többmilliárdos adósságot halmozott fel. A hatalmas korrupciós botrány a Razak vezette koalíció bukását eredményezte, és az új miniszterelnök, Mahathir Mohamad tavaly elrendelte az ügyben a nyomozás újraindítását. Az ügyről ebben a cikkben írtunk részletesebben.