WSJ, Átlátszó: Szankciókat fontolgatnak az amerikai kormányzatban Mészáros Lőrinc ellen

2019.05.15. 08:52

Az amerikai kormányzatban kezdeményezték, hogy az Egyesült Államok kormánya vessen ki szankciókat Mészáros Lőrinccel szemben – írja közös cikkében az Átlátszó.hu és a Wall Street Journal. A szankciókat a Global Magnitsky Act nevű, 2009-es törvény alapján vezethetnék be, amely alapján az emberi jogok megsértése és/vagy korrupció miatt lehet személyeket világszerte az Amerikában tartott vagyonuk befagyasztásával és az amerikai beutazás tilalmával büntetni. Állítólag Tiborcz István és Rogán Antal is a szankciókat előkészítő illetékesek látókörébe került. 

Hogy az amerikai kormányzaton belül pontosan kik vagy milyen szinten készítik elő vagy fontolgatják a szankciók kiszabását, arról nem ír az Átlátszó, az viszont biztos, hogy

jelen esetben túl sok esélye nincs, hogy ki is vetik a szankciókat, azokat ugyanis Trump elnöknek is jóvá kell hagynia,

annak a Trump elnöknek, aki a héten kedélyesen fogadta Orbán Viktort. Az ilyen szankciók bevezetése nyilván jelentősen rontaná a viszonyt az Egyesült Államok és Magyarország között, és bár az amerikai politikában sokan aggódnak amiatt, hogy Orbán merre kormányozza az országot (többek között az orosz és kínai közeledés, illetve a CEU ügye miatt), nem valószínű, hogy Trump ártani akarna elvbarátjának. 

A tervről viszont, úgy tűnik, a magyar kormányzat is tud. Kovács Zoltán nemzetközi kormányszóvivő az Átlátszó kérdésére azt mondta: a szankciókat az amerikai kormányzat és a kongresszus liberális tagjai erőltetik, akik Orbánnak és egyre népszerűbb konzervatív-nacionalista elveinek akarnak ártani. Ráadásul szerinte Mészáros Lőrinc nem is korrupt, és hozzátette: 

Hogyan lehetne valakit szankciókkal sújtani, aki semmi rosszat nem követett el?

Az amerikai külügyminisztérium az újságírók kérdéseire jelezte, nem kommentálják előre a szankciók bevezetését, Magyarország pedig az Egyesült Államok NATO-szövetségese, és bár a két kormány nem ért mindenben egyet, elkötelezettek a kapcsolatok erősítésében. 

Frissítés: David Cornstein nagykövet az ATV műsorában úgy fogalmazott, hogy ilyen szankciókról nem hallott egészen a mai cikk megjelentéig, majd "hamis cikknek" nevezte a WSJ és az Átlátszó közös publikációját.