20 millióra bírságolták a UPC-t, jogszerűtlenül követelt pénzt az előfizetőktől

2019.05.27. 12:28 Módosítva: 2019.05.27. 12:29

A Kúria helyben hagyta a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) határozatát, amely kimondta: a UPC jogszerűtlen összegeket követelt 2017-ben az előfizetőitől a határozott idejű szerződések felmondásakor, és amelyben emiatt 20 millió forintos bírságot szabott ki a szolgáltatóra.

A közlemény szerint a szolgáltató az adott szerződést megelőző, de már megszűnt korábbi szerződésben adott kedvezmények egy részét kiszámlázta előfizetőinek, akiknek így jóval magasabb kötbért kellett fizetniük. Emellett azzal is jogsértést követett el a szolgáltató, hogy a jogszabályokban rögzítettnél magasabb összegben számította a kedvezményeket azokban az esetekben, amikor egy előfizető egyszerre több szolgáltatást vett igénybe. Ilyenkor a UPC nem az akciós határozatlan idejű szolgáltatás árából, hanem a szolgáltatás listaárából számította a kedvezmény mértékét.

Az érdeksérelmet szenvedett előfizetők száma több száz főre tehető. A jogsértés a hírközlési szolgáltatások piacára is számottevő hatást gyakorolt, hiszen a szolgáltató jogszerűtlen piaci eszközökkel kötött magához előfizetőket.