Gyanúsítottként hallgatták ki az ötödik leggazdagabb magyart

2019.05.28. 14:43

Gyanúsítottként hallgatta ki a rendőrség Bige László Tibort, az ország öt leggazdagabb emberének egyikét, írja a 24.hu. Az értesülést egyelőre sem az ORFK, sem az üzletember cégének képviselete nem erősítette meg. Bige családjának sok vállalkozása van, amelyek jellemzően a Bige Holding nevet viselik, de a csoport legértékesebb ékköve a péti Nitrogénművek.

Tavaly 300 rendőr szállta meg a Bige Holding szolnoki üzemét, akkor a Készenléti Rendőrség Nemzeti Nyomozó Iroda hulladékgazdálkodás rendjének megsértése és más bűncselekmény gyanúja miatt folytatott nyomozást ismeretlen tettes ellen.  A helyzetet árnyalja, hogy 2017-ben a GVH is vizsgálódott a magyar műtrágyapiacon, sőt razziáztak a Bige-cégbirodalom telephelyein. 

A GVH 2017-es eljárásának az volt a célja, hogy kivizsgálja az érintettek 2011 óta alkalmazott nitrogénműtrágya és komplex műtrágya termékekkel kapcsolatos szerződési és értékesítési gyakorlatát, gyanúja pedig sokrétű.  A másik gyanú pedig az, hogy az érdekelt cégek felosztották egymás között a piacot, nem mentek egymás alá az ajánlataikkal, és így veszteséget okoztak a gazdáknak. A helyzetet tovább bonyolítja, hogy  Bige László és Csányi Sándor viszonya legendásan rossz, és Csányi  szintén érdekelt a magyar műtrágyapiacban.