4,6 milliárdos profitot hozott össze a trafikellátó monopólium

2019.05.30. 17:55

Idén is szép nyereséget könyvelhettek el az Országos Dohányboltellátó Kft.-nél. Ez az a cég, amelyik megkapta az összes dohánybolt ellátásának monopóliumát. A cég idei beszámolójából kiderül, hogy több mint 10 százalékkal emelkedett a társaság nettó árbevétele, 2018-ban majdnem 600 milliárd forint volt a bevételük.

Ebből több mint 4,6 milliárd volt a nyereség, ez is jóval magasabb, mint a 2017-es 3,6 milliárd. Ennek nagy részét ki is vették osztalékként a tulajdonosok.

Na, de kik a tulajdonosai ennek a piacon egyeduralkodó cégnek? A dohányboltellátó a BAT Pécsi Dohánygyár Kft. és a hódmezővásárhelyi Tabán Trafik Kft. tulajdonában van. A cég egyik tulajdonosa Lázár János hódmezővásárhelyi ismerőse, Sánta János, akiről korábban megírtuk, hogy a trafiktörvény EU-nak megküldött verzióját konkrétan az ő laptopján írták.

Arról, hogy Sánta Jánosnak és fiának, Sánta Jánosnak milyen dohányipari érdekeltségei vannak, milyen a viszonyuk Lázárral és, hogy mennyit nyertek a trafiktörvénnyel, itt írtunk bővebben