Nem ajánlja az alkalmazottainak a Deutsche Telekom, hogy Huaweit használjanak

2019.05.31. 11:03 Módosítva: 2019.05.31. 15:31

Annak ellenére, hogy Németország nem követte az Egyesült Államok példáját a Huawei-ügyben, és maradhatott a kínai cég az országban, most mégis tett egy óvatos lépést a Deutsche Telekom, ami arra utal: nem bíznak tökéletesen a kínaiakban. A Handeslblatthoz eljutott belső céges levelezés szerint a DT nem ajánlja az alkalmazottainak a Huawei telefonokat céges használatra, bár nem is tiltja azt. 

Az USA azzal az indokkal száműzte a kínai cég termékeit az országból, hogy azok  nemzetbiztonsági kockázatot jelentenek az Egyesült Államokra nézve, és a kínai eszközök használata azzal egyenértékű, hogy kínai megfigyelőeszközökkel vennék körbe magukat.

Németország – Magyarországhoz hasonlóan – nehezen tudna megszabadulni a Huaweitől, ugyanis a cég termékei mélyen be vannak ágyazódva az ország kommunikációs infrastruktúrájába. Azonban bátortalan lépések már történtek, ugyanis  a német szabályozó szervezet a kormány támogatásával az összes mobilszolgáltatóra vonatkozóan szigorította a szabályozásait.  Ez alapján a jövőben az összes német szolgáltatónál csak akkor kerülhetne forgalomba telefon, ha azt előtte letesztelte a kiberbiztonsági ügynökség.

Több óriáscég nem finomkodott ennyire, többek között a Google és a Microsoft is bejelentették, hogy megvonják szoftvereik támogatását a cégtől. Ez a Google esetén  azt jelentheti, hogy a készülékekről elérhetetlenné válhat a Gmail, a Google Térkép, a Youtube vagy épp a Play áruház, a következő telefonokra semmi ilyesmit nem lehetne majd telepíteni.