Csökkent, de még így is milliárdos a Mediaworks nyeresége

2019.06.03. 16:03

Az árbevétele jelentősen nőtt, a nyeresége azonban csökkent a kormányközeli Mediaworks Hungary Zrt-nek. A több mint 70 újságot, köztük a vidéki napilapok zömét, a Világgazdaságot, a Figyelőt és a Nemzeti Sportot is kiadó vállalatnak 2017-ben 20, tavaly pedig már 26,8 milliárdos nettó árbevétele volt.

A cég profitja ennek ellenére csökkent, a két évvel ezelőtti 4,3 milliárdról 3,2 milliárdra.

 Tavaly 600 milliós osztalékot fizetett a vállalat, idén semennyit.

A cég az egyik ékköve a Közép-Európai Sajtó és Média Alapítványnak. A vállalatcsoportnak ugyanis vezető tagja a korábban Mészáros Lőrinc tulajdonában álló Mediaworks, a többi társaság pedig ellenőrzött tag.

A Mediaworks tulajdonosi jogokat gyakorolhat a többi cég fölött, a vállalatcsoporttá alakulás következtében pedig a médiumok a jövőben közös beszerzési rendszert használnak, azaz a Mediaworks dönt a beszerzésekről, és az informatikai rendszer is egységes lesz. A Hvg.hu írt arról, hogy a vállalatcsoportban a humenerőforrás-menedzsmentet is összehangolják, ami azt jelenti,

A MEDIAWORKSNÉL HATÁROZZÁK  MEG, KI DOLGOZZON VAGY NE DOLGOZZON EZEKBEN A MÉDIUMOKBAN AZ ORIGÓTÓL A HÍR TV-IG.

A Fideszt nyíltan kiszolgáló médiatermékek vezetői még tavaly év végén ajánlották fel - papíron önként - a lapjaikat a KESMA nevű holdingnak, ezzel mintegy 30 milliárd forintos vagyonról mondtak le a kormány javára.

Felmerülhet a kérdés, hogy a gigantikus portfólió létrejöttével nem torzult-e a médiapiac, és megvalósul-e a túlzottan egyoldalú tájékoztatás a magyar médiában, de hogy ezt ne kelljen megvizsgálnia sem a Gazdasági- és Versenyhivatalnak, sem a Médiatanácsnak, a kormány nemzetstratégiai jelentőségűvé minősítette a tranzakciót.