Trump új vámjai a győri Audit is megszívathatják

2019.06.04. 09:49 Módosítva: 2019.06.04. 11:23

Múlt héten megírtuk, hogy Donald Trump 5 százalékos vámot vet ki a teljes mexikói importra június 10-től, és ez októberig minden hónapban 5 százalékponttal emelkedik, ha Mexikó nem fékezi meg az Egyesült Államokba irányuló illegális migrációt. Ha a latin-amerikai ország nem tesz eleget a követelésnek, akkor októberre már minden Mexikóból érkező árura 25 százalékos vám lesz érvényben. Becslések szerint a vámok összesen akár évi 360 milliárd dollárnyi Mexikóból érkező árut érinthetnek.

Az intézkedés a magyar gazdaságot is érintheti,

A győri Audi például motorokat szállít a mexikói testvérvállalatainak, és az ott összeszerelt autók jelentős része aztán az amerikai piacra kerül.

A tariff man mindenkit meglepett

Trump, aki magát a vámok emberének nevezi (tariff man) szinte mindenkit meglepett a döntéssel. Az USA, Kanada és Mexikó ugyanis tavaly ősszel állapodott meg egy új szabadkereskedelmi egyezményről, amely az 1994-ben létrejött, Trump által sokat bírált NAFTA helyére lép. Ennek létrehozását az elnök nagy sikerként tálalta. Sőt, múlt héten bejelentették a kanadai és mexikói acél- és alumíniumimportra vonatkozó 25, illetve 10 százalékos vámok visszavonását.

Ráadásul Trump óriási iramot diktál a Kínával szembeni kereskedelmi háborúban is, és sokan nem számítottak arra, hogy emellett egy újabb frontot is nyitni fog.

A G7 elemzése szerint ugyanis az amerikai gazdaság támaszkodhatna a mexikói importra a kínaival szemben, tompíthatná a vámok által okozott inflációs nyomást. Ami pedig az exportot illeti, 

Trump kereskedelmi háborúja már eddig is nagy veszteségeket okozott stabil szavazóbázisának, a mezőgazdasági termelőknek, akiknek kártérítést is fizettek ezért.

A kínai piac elvesztése jókora csapás például a sertéstenyésztőknek és a szójababtermesztőknek, Mexikó pedig az amerikai kukorica, tejtermékek és sertéshús legnagyobb vásárlója. Tehát ha válaszlépésként Mexikó is importvámot vet ki ezekre a termékekre, az újabb csapás lenne az amerikai farmerek számára. Ez pedig másfél évvel az elnökválasztás előtt nem hiányzik Trumpnak.

Trump megbízhatatlanná válik a tárgyalópartnerei szemében

A Bloomberg cikke szerint ráadásul az USA kereskedelmi partnereinek azt is üzenheti Trump lépése, hogy hiába állapodsz meg az Egyesült Államokkal, pár hónap múlva teljesen megváltozhatnak a feltételek, emiatt mindenképpen veszít hitelességéből az amerikai elnök. Ráadásul a Bloomberg adatsorai szerint

a migrációs nyomás nem is annyira erős az amerikai határon.

Bár tavaly nőtt az itt őrizetbe vettek száma (közel 400 ezerre), de a 2017-es 300 ezernél kevesebb utoljára 1971-ben volt. 2000-ben még 1,6 millió embert fogtak el a mexikói határnál.

A megbízhatatlanság érzését erősíti, hogy Trump a bejelentés után egy nappal már arról írt a Twitteren, hogy majd a vámok miatt visszatelepülnek az Egyesült Államokba az autóipari cégek. Aminek ugye semmi köze a migrációhoz, és szembemegy az új kereskedelmi megállapodás szellemiségével is.

Az amerikai és a mexikói gazdaság egyébként a NAFTA-nak köszönhetően olyan mértékben nőtt össze, mint a német és a magyar. Ha az ellátási láncokat elkezdik szétverni a vámok, az jelentősen visszavetheti a gazdasági teljesítményt, tovább lassítva a világgazdasági növekedést.