Az olasz maffia még mindig használ lírát

2019.06.15. 17:51

Az olasz maffia részben még mindig a régi lírát használja illegális pénzügyi tranzakciókhoz, bár az nem egyértelmű, hogy euróra is átváltják a közös európai fizetőeszköz 2002-es bevezetése előtt használt olasz pénzt - erről beszélt csütörtökön Giuseppe Arbore, az olasz pénzügyi nyomozóhatóság elnökhelyettese egy parlamenti meghallgatáson, írja a Bloomberg.

A szenátus pénzügyi bizottsága az adórendszer egyszerűsítéséről szóló törvénytervezet kapcsán hallgatta meg Arborét. A bizottsági tagok meglepődtek, hogy a maffia lírát használ, és arra kérték az elnökhelyettest, hogy mondjon példákat, de ő ezt arra hivatkozva utasította vissza, hogy folyamatban lévő nyomozásról van szó, ezért nem árulhat el részleteket. "Ha egy bankjegy egy szervezeten belül fizetőeszköznek számít, akkor még abban az esetben is alkalmas tranzakciók rendezésére, ha jogi értelemben a pénznek nincs értéke. Nyilvánvalóan törvényen kívül álló szervezetekről beszélünk" - mondta.

Arbore bejelentése azért is vált gyorsan témává az olasz közbeszédben, mert Matteo Salvini miniszterelnökhelyettes pártja nemrég bejelentette, hogy egy olyan állami kincstárjegyet hoznának létre, amelynek nulla százalékos lenne a kamata, és soha nem járna le. A terv alapján ezzel finanszíroznák az államadósságot, ugyanakkor a kritikusok szerint ez valójában az első lépés lenne egy párhuzamos pénzrendszer kialakítása, és az eurózónából való kilépés felé.

Bár az új kincstárjegy még csak elméletben létezik, az olasz pénzügyminiszter, Giovanni Tria és Mario Draghi, az Európai Központi Bank elnöke is élesen kritizálta. Szerintük ugyanis ez csak növelné az amúgy is nagy olasz államadósságot, ráadásul a törvények sem teszik lehetővé a bevezetését.

Az olasz jegybank évekkel ezelőtt még átváltott összesen 1,2 millió eurónyi lírát, de a jelenleg hatályos olasz törvények alapján már nem lehet átváltani euróra a régi olasz pénzt. Egyébként nem ez az első alkalom, hogy a maffiáról az a hír terjed, hogy lírát használnak: 2012-ben az olasz központi bank egy jelentése arról számolt be, hogy a jegybank a maffiaellenes ügyészséggel működött együtt "gyanús pénzügyi tranzakciók" felderítésében, ahol szintén eurót válthattak át lírára.