A kereskedelmi háborúktól féltik a világot a G20 találkozón

2019.06.28. 09:01

A várakozásoknak megfelelően globális kereskedelem alakulásával kapcsolatos aggodalmakat fogalmaztak meg a felszólalók a G20-ak Oszakában pénteken megnyílt csúcstalálkozójának kezdetén.

A világ 19 vezető országát és az Európai Uniót tömörítő fórumon az EU arra hívta fel a figyelmet, hogy az Egyesült Államok és Kína közötti kereskedelmi viták lassítják a globális gazdaság növekedését. Jean-Claude Juncker, az Európai Bizottság vezetője azt mondta, hogy ennek a veszélyére figyelmezették az amerikai és a kínai illetékeseket, akikkel már tárgyalak is Oszakában.

Juncker elmondta azt is, hogy szorosan együttműködnek Kínával, az Egyesült Államokkal és Japánnal a Kereskedelmi Világszervezet (WTO) reformja kapcsán, aminek a célja a szabályokon alapuló rendszer megőrzése, és amelyet részben éppen az amerikai-kínai kereskedelmi háború fenyeget.

A vendéglátó Japán miniszterelnöke, Abe Sindzó hangsúlyozta, a globális gazdaság növekedése lassul, hogy ezt sikerüljön megállítani, nem a meglévő ellentéteket kell felhánytorgatni, hanem az együttműködés bővítésére kell helyezni a hangsúlyt, lépéseket kell tenni a WTO további reformjára. 

A japán miniszterelnök Donald Trump amerikai elnökkel is tárgyalt, többek között a kereskedelemről és Észak-Koreáról, de szóba került a Dél-kínai-tenger térsége, a Huawei kínai telekommunikációs órásvállalat, amelyet az Egyesült Államok kizárt az ötödik generációs mobilhálózati fejlesztésekből.

Trump elnök Angela Merkel és Vlagyimir Putyin orosz elnökkel is találkozott, a német kancellárral az ukrajnai gazdasági reformok támogatásának kérdéseiről, Iránról és más nemzetközi kérdésekről tárgyalt, az orosz elnökkel viszont csak pár szót váltott. A tervek szerint a két vezető a nap folyamán még tárgyal egymással.

Külön találkozót tartottak a fejlődő világ öt vezető országát összefogó BRICS-csoport (Brazília, Oroszország, India, Kína és a Dél-Afrikai Köztársaság) tagjai. A megbeszélésen Hszi Csin-ping kínai elnök az egyoldalú intézkedések és a protekcionizmus ellen szólalt fel, sürgette a WTO alapértékeinek betartását, miközben szükségesnek tartotta a Kereskedelmi Világszervezet reformját. Ugyancsak a BRICS ülésen Vlagyimir Putyin orosz államfő kontraproduktívnak értékelte azokat a lépéseket, amelyek megpróbálják szűkíteni a WTO szerepét vagy felszámolni a szervezetet. Az orosz államfő szerint a globális gazdaság jelenlegi helyzete aggodalomra ad okot, a globális kereskedelem alakulását protekcionista és politikailag motivált korlátozások befolyásolják.