Újra kereskedhetnek a Huaweijel az amerikai cégek

2019.06.29. 14:41 Módosítva: 2019.06.29. 14:48

A G20-csúcson Donald Trump olyannyira megenyhült Kínával szemben, hogy nem csak a kereskedelmi tárgyalások újranyitását, és a büntetővámok bevezetésének elhalasztását jelentette be, de azt is:

feloldja a Huawei elleni szankciókat

írja a Techcrunch. Ez azt jelenti, hogy az amerikai kormányzat újra megengedi az amerikai cégeknek, hogy beszállítsanak a kínai óriáscégnek. A döntés előzménye, hogy Trump 2019. május 15-én az elnök rendeletben tiltotta meg az amerikai cégeknek, hogy nemzetbiztonsági kockázatot jelentő külföldi vállalatokkal üzleteljenek, a rendeletet gyakorlatilag a Huaweire írták, de később öt másik kínai cég is a tiltólistára került.

Ennek hatására a Google bejelentette, hogy korlátozzák a Huawei hozzáférését az Androidhoz, amerikai csipgyártók pedig közölték, hogy szakítanak a kínai céggel. Az azonnali teljes tiltás beláthatatlan káoszt eredményezett volna, ezért Trump rögtön utána 90 napra fel is függesztette a rendelet életbe lépését.

A Huaweinek nagyon jól jön Trump megenyhülése, a céget vezető Ren Zhengfei nemrég azt nyilatkozta, összesen 30 milliárd dollár bevételkieséssel számolnak a következő 2 évre a tiltás miatt. A Huawei időközben rákapcsolt saját operációs rendszerének fejlesztésére, nem kizárt, hogy kiszolgáltatottságának csökkentése érdekében a cég idővel leáll az Androidról akkor is, ha egyébként üzletelhetne a Google-lel. 

A Huawei kontra USA háborúról szóló korábbi beszélgetésünket itt hallgathatja meg.