Gigantikus részvénykibocsátásra készül a világ legnagyobb sörgyártója

2019.07.02. 15:20 Módosítva: 2019.07.02. 15:21

10 milliárd dollár értékű (2800 milliárd forintnyi) részvénykibocsátásra készül a világ legnagyobb sörgyártója, a belgiumi gyökerű Anheuser-Busch InBev (AB InBev), írja a Reuters. Várhatóan ez lesz az idei év legnagyobb ilyen jellegű tranzakciója.

Az AB InBev egyik alvállalata, a Budweiser Brewing Company bocsátja ki az 1,6 milliárd darab részvényt a hongkongi tőzsdén, ezzel a Budweiser

ázsiai részlegének több mint 63 milliárd dollárra nő a piaci kapitalizációja.

A 10 milliárd dolláros tőkebevonással az AB InBev a hatalmas - mintegy 100 milliárd dolláros - adósságállományát akarja csökkenteni. A tartozás jelentős része egyébként akkor keletkezett, amikor 2016-ban a cég összeolvadt az egyik riválisával, az akkor szintén hatalmas piaci részesedéssel rendelkező SAB Millerrel.

Az AB InBevhez egyébként mintegy 500 sörmárka tartozik, több mint 100 országban lehet kapni a termékeiket. Egyébként Magyarországon pont nem olyan nagy a cég piaci részesedése, bár egy ideig az ő tulajdonukban volt a Dreher, amit aztán megvett tőlük a japán Asahi. Azonban ha valaki Budweisert, Stella Artois-t, Coronat, Beck's-et, Leffe-t, Hoegaardent, vagy Löwenbraut kortyol, akkor AB InBev terméket vásárolt.