Állásokat hirdetnek a minisztériumok, de a leépítéskor kirúgottakat nem veszik vissza

2019.07.04. 09:45

Újra állásokat hirdetnek a minisztériumokban a nagy év végi kirúgási hullám után, de azokat már nem veszik vissza, akiket fél évvel ezelőtt elküldtek – írja a Napi.hu.

A leépítés keretében 6810 álláshelyet szüntettek meg a központi igazgatásban (ez összesen 3400 alkalmazott elbocsátásával járt, a többi pozíció be sem volt töltve) , de manapság újra egymást érik az álláspályázatok a minisztériumokban, főleg a Belügyminisztérium és a Pénzügyminisztérium keres új munkatársakat. (Az idén hatályba lépett kormányzati igazgatásról szóló törvény értelmében már kötött létszámgazdálkodás érvényes a minisztériumokra, ezért ez nem azt jelenti korlátlanul vehetnek fel dolgozókat.)

"Humánpolitikai katasztrófát jelent, amit a kormány előadott. A pocsékolás tipikus példája. Olyan embert nem vesznek vissza, akit az ősszel kirúgtak. Egyáltalán nem biztos, hogy ezekre az állásokra jelentkezik is valaki" - mondta a Napinak Boros Péterné, a Magyar Köztisztviselők Közalkalmazottak és Közszolgálati Dolgozók Szakszervezet (MKKSZ) elnöke.

Mindeközben a kormányhivatalokban (vagyis a területi igazgatásban) már brutális munkaerőhiány van, ami jelentős részben a a márciusban életbe lépett kormányzati igazgatási törvénynek köszönhető, ez ugyanis előnytelen a kormányhivatali dolgozók számára, így egyre többen felmondanak. Budapesten már odáig jutott a helyzet, hogy rövidíteni kellett az ügyfélfogadási időket a kormányablakokban, a fővárosban több mint 600, országosan mintegy 4600 fő hiányzik.