Megint állami pénzt, most 5,6 milliárd forintot kapott Mészáros Lőrincék izocukorcége

DSZZS20171030015
2019.07.05. 08:52
A Mészáros Lőrinc jellemezte Opus Global élelmiszeripari divíziójában méretes gyárak, beruházások találhatók. Ezekre az jellemző, hogy rengeteg állami forrást kapnak, és ha elkészülnek, maga Orbán Viktor szokta átadni őket. Az egyik cégbe, a Tiszapüspökiben működő izocukorgyárba már megint belepumpált 5,6 milliárd forintot az állam.

Vannak olyan szerencsés emberek, akik szinte el sem tudnak hajolni, úgy vágják hozzájuk az állami milliárdokat. Mészáros Lőrinc, az ország leggazdagabb vagy második leggazdagabb embere ilyen szerencsés csillagzat alatt született.

Hatalmas cégbirodalmában a legfontosabb holding az Opus Global Nyrt. nevű, tőzsdén jegyzett társaság, amely az Opus Global és a Konzum tőzsdei cégek egyesülésével jött létre. Van ebben a nagy csoportban egy élelmiszeripari divízió is. Sok szempontból ez lehetne a csoport legpozitívabb része, hiszen itt olyan társaságok vannak, amelyek részben zöldmezős beruházással, komoly exportpotenciállal járulhatnának hozzá a csoporthoz. Ez azért különösen fontos a Mészáros-világban, mert gyakran és joggal éri az a vád a csoport cégeit, hogy a határokon belül, jó sok politikai hátszéllel sikeresek, de a külföldi piacokon lebuknak.

Ennek a divíziónak a két legértékesebb cége a visontai Viresol, amely búzából és a tiszapüspöki Kall Ingredients, amely kukoricából állít elő feldolgozott alapanyagokat. Ezeket a gyárakat maga Orbán Viktor avatta fel, az állam már eddig is támogatta a projekteket, illetve állami, államközeli bankok finanszírozták a gigaberuházást.

Ám hiába a prominens avatóünnepség, valójában nagyon nehezen indult be ez a két üzem, csúszások, összeveszések az építőipari vállalkozókkal, levonulások jellemezték a projekteket.

Csütörtökön, tőzsdezárás után most azt jelentette be az Opus Global és az állami MFB Invest, hogy a Kall Ingredients újabb, mintegy 17,5 millió euró (5,6 milliárd forint) értékű befektetési forráshoz jut az MFB Investtől, amely cserébe kisebbségi részt szerez az üzemben. A Kall Ingredients Kft. a friss tőkét a 2020 végéig megvalósuló beruházásaihoz használja fel. A fejlesztések már rövid távon növelhetik a gyár exportbevételét.

Természetesen el lehet mondani, hogy a pénz nem ajándék, az MFB Invest kisebbségi tulajdont kap, de mégis, ha plasztikussá tesszük ezt az összeget, minden magyar állampolgár fejenként 2 eurót megint Mészáros érdekeltségébe invesztál, egy kétgombócos fagyira mindenki meghívja az ország leggazdagabb emberét. 

A fejlesztések révén a Kall Ingredients tovább javítja hazai- és nemzetközi piaci pozícióit, versenyképességét és stabilitását. Ha elég állami segítséget kap, lehet, hogy egyszer valóban komoly exportbevételt ér el és remek piacot alakít ki.

Addig pedig el kell fogadnunk, hogy az MFB Invest állami cégnél vélhetően komoly bizottságok összeülnek, tanakodnak, hogy mibe is lenne érdemes fektetni, aztán úgy döntenek, hogy talán még leginkább Mészáros Lőrinc cégébe lenne érdemes beszállni.

A közlemény szerint mindenesetre a Kall Ingredients közel évi félmillió tonna kukoricát dolgoz fel jelenleg. Az izocukor és egyéb cukortermékek mellett a cég termékportfólióját a gyógyszer- és az élelmiszeriparban igen fontos, magas minőségű alkohol, illetve takarmány-alapanyagok adják. A társaság exportból származó árbevétele meghaladja a teljes értékesítési árbevétel 50 százalékát. Ez az arány a tervezett beruházásokkal már rövid távon növelhető.

(Borítókép:  Kárpáti László, a Kall Ingredients Kft. többségi tulajdonosa, Orbán Viktor miniszterelnök és Mészáros Lőrinc, az Opus Global Nyrt egyik tulajdonosa (b-j) a kft. tiszapüspöki izocukorüzemének avatásán 2017. október 30-án. - fotó: Szigetváry Zsolt / MTI)