Valaki kivette az összes pénzt Andy Vajna vagyonkezelőjéből

10790267536 HUSZ4956
2019.07.08. 13:59

Andy Vajna fő vagyonkezelő cége, az AV Investments Kft. másfél tucat céget birtokol, köztük az állami koncessziók miatt brutálisan nyereséges, tavaly 12 milliárdnyi osztalékot fizető kaszinókat, a Rádió 1-et, és a Nobu éttermet, összesen 25 millió dolláros értéket képvisel, azaz nagyjából 7 milliárd forintot ér.

Ez a cég a kötelező határidő után egy hónappal leadta a 2018-as év pénzügyi beszámolóját, amit a G7 vett észre. A lap kiemeli, hogy a dokumentum végén a következő mondat szerepel:

A Vajna András György által 2018. évben felvett osztalékelőleg (…) Vajna András Györgyöt, illetve az örökösét illeti meg.

Az osztalékelőleg, amiről a mondat szól, 1,3 milliárd forint. Ez azt jelenti, hogy 2018-ban nemcsak az éves több mint tízmillió dolláros nyereséget vették ki osztalékként a cégből, hanem a korábban felhalmozott tőkét is, ezzel gyakorlatilag egy osztalékkifizetéssel kisöpörték az egész vagyonkezelőt.

AZT, VISZONT NEM TUDJUK, HOGY A PÉNZ KIHEZ KERÜLT.

Andy Vajna halála után a vagyonának a sorsáról gyakorlatilag semmit nem lehetett tudni, csak azt, hogy a kormányközeli oligarcha halála előtt alaposan átszervezte a cégbirodalmát, és szinte mindent az amerikai Cinergi Picture Entertainment Inc. alá terelt, ami arra utalt, hogy az örökség végül az Egyesült Államokba megy.

Ehhez képest ez a fenti idézet azt jelzi, hogy annak egy része itt maradt Magyarországon, 4,52 millió dollár, azaz 1,3 milliárd forint egyetlen meghatározott örököshöz került osztalékként.

A G7 szerint elképzelhető, hogy azért ilyen nagy a tavalyi osztalék, mert az örökös, akihez ez a pénz kerül, nem ugyanaz, mint a Cinergi tulajdonosa. Azaz a vagyon kétfelé oszlik, és lehet, hogy a közvetlen, Andy Vajna által kijelölt örökösnek be kell érnie ezzel az 1,3 milliárd forinttal, miközben a vagyon nagyobb, 5,7 milliárdnyi részét a Cinergi és annak a tulajdonosa teszi el, Amerikában.

Akit szintén nem ismerünk.

Ez persze csak spekuláció, de a Cinergi tulajdonosi hálója nem véletlenül van úgy kialakítva, hogy a tulajdonosa ismeretlen maradhasson. A céget az Egyesült Államoknak abban az államában jegyezték be, ami lehetőséget ad az ilyen offshore jellegű anonim cégtulajdonlásra. Emiatt könnyen lehet, hogy a Vajna-vagyon nagyobb, 5,7 milliárdos részének örökösét sohasem fogja megismerni a magyar közvélemény, ahogy azt az örököst sem, aki az 1,3 milliárdos osztalékot kapta.