Hat új atomreaktort épít Lengyelország

2019.07.09. 12:47

Lengyelország a 2040-es évek elejére legalább hat atomreaktort épít és áramfelhasználásának már mintegy húsz százalékát fogja atomenergiával fedezni, írja az MTI.

Piotr Naimski stratégiai energiaipari infrastruktúra fejlesztésekért felelős kormánybiztos a lengyel nemzeti rádiócsatornának adott interjúban kedden elmondta, hogy Lengyelország az elkövetkező húsz évben hat atomreaktor blokkot tervez építeni, amelyek 6 gigawattos együttes áramtermelési kapacitásukkal az ország áramfelhasználásának mintegy húsz százalékát fedezik majd a 2040-2045-ös évekre. 

Az első lengyel atomerőmű 2033-ra épül fel a biztos elmondása szerint, a jelenlegi elképzelések alapján a Balti-tenger partvidékén. Lengyelország összesen "egynél több, valószínűleg kettő" atomerőművet tervez építeni. A nukleáris erőmű technológia lehetséges beszállítóját egyelőre nem nevezték meg, de korábbi hírek szerint a legnagyobb érdeklődés az Egyesült Államok részéről volt tapasztalható. Lengyelország és az Egyesült Államok az idén júniusban írt alá Washingtonban szándéknyilatkozatot békés célú atomenergetikai együttműködésről.