Visszatérhet trafikokat felügyelni az egykori Simicska-bizalmas

2019.07.12. 17:15 Módosítva: 2019.07.12. 18:16

Az a Németh Lászlóné fogja vezetni a ND Nemzeti Dohánykereskedelmi Nonprofit Zrt. új felügyelőbizottságát, aki a második Orbán-kormány alatt nemzeti fejlesztési miniszterként a trafikpályázatokat felügyelte, írja a napi.hu. Németh Lászlóné havonta 120 ezer forint tiszteletdíjért fogja betölteni a bizottság elnöki posztját. 

Németh Lászlónét régebben Simicska bizalmasaként tartották számon, lefokozását is többen a Orbán–Simicska-háború első jelenként értelmezték. 

2014-ben bruttó 9,5 millió forintért bízott meg egy ügyvédi irodát a Németh Lászlóné vezette fejlesztési minisztérium, hogy segítsen bebizonyítani, joguk van eltitkolni a nyilvánosság elől a trafikpályázatok adatait. 

2016-ban Németh Lászlóné a Miniszterelnökség nemzeti pénzügyi szolgáltatásokért és postaügyekért felelős államtitkáraként vonult nyugdíjba.

Egyébként hamarosan változások jönnek a trafikok terén, ugyanis a nemzeti dohányboltokat érintő szabályozás először fog módosulni Lázár János nemdohányzók védelméért felelős miniszterelnöki biztos módosító indítványával.

A javaslat értelmében csökkenhet a dohányboltok száma, mivel a módosító szerint a jövőben 4000 lakosonként lehetne egy trafikkoncessziót kiosztani, a hatályban lévő 3000 helyett. Eszerint egy 120 ezer fős városban a 30-ra csökkenne a trafikok száma, a jelenlegi 40-ről. A módosító elfogadása után a jelenlegi boltokat nem zárnák be, hiszen a koncesszió, amik alapján a trafikok működhetnek, 20 évre szól Ez a gyakorlatban azt eredményezné, hogy évekig nem lehetne új boltokat nyitni.