Svédország éjszakai vonatokkal harcolna a károsanyag-kibocsátás ellen

2019.07.17. 12:52 Módosítva: 2019.07.17. 13:11

A svéd kormány vizsgálja az ország és Európa nagyvárosai közötti napi rendszerességgel közlekedő éjszakai vonatok lehetőségét, írja az International Railway Journal nyomán a G7. A svédi állami közlekedési hatóságnak, a Trafikverketnek 2020. január 15-ig kell jelentést készítenie, amelyben új útvonalakat kell javasolniuk, új járatok üzleti tervét elkészíteniük.

A Trafikverket azt vizsgálja, hogy a megoldás költséghatékony-e, 

azonban a tervezet célja a kormány részéről első sorban az utazással járó környezetterhelés csökkentése. 

Svédországnak jelenleg egy éjszakai vonatjárata van a kontinensre, hetente háromszor járnak a nyári szezonban vonatok Malmö és Berling között. Egyébként a klímamozgalom egyik prominens alakja, a 16 éves svéd Greta Thunberg  mindenhova vonattal utazik így hívva fel a figyelmet a repülők okozta környezetszennyezésre.

Azonban nem egyértelmű, hogy az éjjeli vonatok valódi alternatívát nyújthatnak-e a repülőkkel szemben, hiszen valószínűtlen, hogy üzleti utak esetén valaki inkább a hosszú vonatutat választaná. Valamint az is valószínű, hogy az éjjeli járatok csak jelentős állami ráfizetéssel lehetnének csak fenntarthatóak.   

Klímaváltozás, környezettudatosság, fenntartható jövő.
Ezek nem csak trendi hívószavak, hanem a közös valóság, amiben mindannyian élünk. A Zöld Indexen mi is kiemelt figyelemmel foglalkozunk ezekkel a témákkal. Ha te is fontosnak tartod, hogy azoknak is élhető bolygójuk legyen, akik ma születnek, csatlakozz hozzánk a Zöld Indexen.