Több más ingatlannal, 3,5 milliárdért vette meg egy ismeretlen a Svábhegyi Gyermekkórház épületét

2019.07.19. 00:36

Kikiáltási áron, 3,5 milliárd forintért szerzett meg egy 9 ingatlanból álló csomagot a Magyar Nemzeti Vagyonkezelőtől egy egyelőre ismeretlen vásárló, írja a Napi.hu az MNV elektronikus aukciós portálján közzétett adatokra hivatkozva.

Az ingatlancsomag legértékesebb darabja a XII. kerületben található hajdani Frivaldszky-Mauthner-Pálffy-villa, amelyben 2008-as bezárásáig a Svábhegyi Gyermekkórház tüdőszanatóriuma is működött. Az épületért és a hozzá tartozó kertért 2,1 milliárd forintot kapott az állam.

A Frivaldszky-Mauthner-Pálffy-villa
A Frivaldszky-Mauthner-Pálffy-villa
Fotó: Texaner / Wikipedia

A csomag része volt a kórházzal szomszédos három ingatlan (a Béla király út 18/a és b, valamint a Laura út 1.) is, amelyek értéke 768 millió forint volt, vagyis a négy svábhegyi ingatlan összesen 2,9 milliárd forintért lett a licitálóé. A pályázati kiírás szerint gazzal benőtt telkekről van szó, amelyek épületei évek óta üresen állnak, az állapotuk pedig jelentősen leromlott.

Az MNV július 5-én jelentette be, hogy nagy értékű ingatlanokat szeretne értékesíteni. A 9 ingatlanból álló csomagra mindössze egy vevő jelentkezett, vagyis nem alakult ki verseny a július 10. és 12. között zajló licitáláson. A Napi.hu információi szerint az állami vagyonkezelő korábban évekig nem tudta eladni az épületet, pedig már 2009-ben meghirdette azt.

A csomagnak része volt még:

  • egy 396 négyzetméteres orvosi rendelő épülete a II. kerületi Ganz utcában,
  • egy 1445 négyzetméteres beépítetlen telek a zuglói Öv utcában,
  • a fertőszentmiklósi 176 300 négyzetméternél is nagyobb, bregenci lokátoros laktanya területe,
  • egy több mint 46 ezer négyzetméteres beépítetlen telek Gárdonyban (ami kevesebb mint 300 méterre van a a Velencei-tó partjától)
  • a Borsodban található Megyaszó település kastélya.

Arra a kérdésre, hogy miért pont ezek az ingatlanok kerültek a 3,5 milliárdos ingatlancsomagba, az állami vagyonkezelő így válaszolt a Napi.hu-nak: "A csomagszerű értékesítés célja, hogy a jó adottságú, egyértelmű fejlesztési célokat kínáló ingatlanokkal együtt gazdára találjanak a hosszabb előkészítő munkát kívánó, s ezáltal alacsonyabb értékesítési potenciállal bíró ingatlanok is."