Irodákban szállásol el munkásokat a VII. kerületi önkormányzat

Untitled-1
2019.07.23. 09:24

Nem épül elég lakhely a távolról érkező dolgozóknak, ezért az önkormányzatok és a munkaközvetítők egyre furcsább megoldásokat találnak ki, a VII. kerületben például üresen álló üzlethelyiségekbe költöztetett vendégmunkásokat az önkormányzat – írja a Népszava.

A cikk szerint a Nagy Diófa utca egyik házának aljában található irodákat alakították munkásszállóvá, de erről előzőleg nem szóltak a lakóknak, akik nehezményezik az eljárást. A kerttel rendelkező udvaron megjelent egy hűtőgép, egy villanyrezsó, a korábban megszokott csendnek is búcsút inthettek a helyiek, mert hajnalban már kint cigiznek az új lakók. A problémákra az Erzsébetvárosi Ingatlangazdálkodási Nonprofit Zrt. figyelmét is felhívták a ház lakói, jelezve: ha nem történik változás, birtokvédelmi eljárást kezdeményeznek. Levelükre a Népszava cikkének megjelenéséig nem kaptak választ, ahogy a lap sem a saját érdeklődésére az önkormányzattól.

De ez csak egy példa a sok közül az extrém munkásszállások tárgykörén belül, Tiszaújvárosban például már egy legalább kétezer fős konténerváros alakul a Mol Petrolkémia Zrt. majdnem 400 milliárd forintos beruházását építők elhelyezésére. 

A munkásszálló-problematikára a kormány is ráérzett, tavaly indult már egy erre irányuló program, majd az idei gazdaságvédelmi akcióterv egyik pontja is arról szólt, hogy támogatni fogják a szállók építését. Ezzel kapcsolatban a Pénzügyminisztérium azt írta a Népszavának: „Az idén tavasszal meghirdetett újabb program keretében eddig 11 nyertest hirdettünk, a többi kérelem elbírálása folyamatban van.” Eddig az egész csomagra eddig mindössze 8 milliárd forintot kötöttek el, ami nem túl nagy összeg a foglalkoztatási és elszállásolási gondok nagyságához mérten. 

(Borítókép: A Nagy diófa utcai ház a Google Street View 2018-as felvételén)