EU: Félő, hogy pénzmosásra használják a professzionális focit

2019.07.24. 23:17

A profi labdarúgás is felkerült az Európai Bizottság pénzmosás-gyanús szektorokat és üzleteket összegyűjtő listájára - írja a Financial Times. A foci egy a 47 termékből vagy iparágból, amely a bizottság szerint ki van téve bűnözői csoportoknak, amelyek ezeken keresztül szeretnék tisztára mosni az illegálisan szerzett vagyonukat. A listára a bizottság mostani döntésével felkerültek még a bankoktól független ATM-ek, a vámmentes övezetek, és a magyar letelepedési kötvényprogramhoz hasonló, ún. Golden Visa programok, amikor valamilyen befektetéssel EU-n kívüli állampolgárok letelepedési engedélyhez juthatnak. 

Az Európai Bizottság szerint a professzionális foci azért van kitéve bűnözői csoportoknak, mert nagyon bonyolult és átláthatatlan rendszereken keresztül működik, ez pedig tökéletes táptalajt jelent ahhoz, hogy valaki illegális forrásokat használjon ezen keresztül. Megkérdőjelezhető összegeket fektetnek be egyesek ebbe a sportba egyértelmű vagy megmagyarázható megtérülés nélkül - teszi hozzá az uniós szerv. Hogy a foci mennyire ki van téve bűnözői csoportoknak, azt a Financial Times szerint jól mutatja az a tavaly kipattant belga botrány, amelyben bűnözői csoportok játékosokat és bírókat fizettek le, hogy nekik előnyösen alakítsák a meccseket. 

A bizottság viszont azt is beismerte, hogy eddig nem nagyon sikerült hatékonyan fölvennie a harcot a pénzmosással szemben. Megkérdőjelezhető hátterű orosz csoportok például elképesztő összegeket tudtak tisztára mosni EU-s bankokon, többek között a Deutsche Bankon és az ING-n keresztül, a pénzből pedig magyar bankokba is jutott. Valdis Dombrovskis, a bizottság alelnöke és Vera Jourova igazságügyi biztos szerint a szabályozók lassan reagálnak a változásokra és nincs elég együttműködés, ezért nem tudják rendesen betartatni a bankokkal a szabályokat.