Erdoğan új jegybankelnöke szó nélkül teljesítette az elnök parancsát

2019.07.25. 14:35

Recep Tayyip Erdoğan török államfő régóta sürgeti, hogy a jegybank csökkentsen kamatot a gyengélkedő török gazdaság élénkítésére, erre viszont nem volt hajlandó a Murat Cetinkaya, a jegybank korábbi elnöke. Az engedetlen vezetőt ezért az elnök eltávolította a pozíciójából. Helyére az alelnök lépett, Murat Aysal, aki első hivatalos megszólalásában már arról beszélt, hogy van tere az alapkamat csökkentésének.

Ha a jegybanki kamat csökken, a mozgást lekövetik a piaci szereplők is, így olcsóbban tudnak hiteleket adni a bankok, ez pedig idővel több beruházáshoz, munkahelyhez és a lakossági fogyasztás növekedéséhez, a gazdaság felélénküléséhez vezethet.

Csütörtökön ült össze újra a jegybanki testület, hogy a török elnök által kinevezett új vezetővel az élén döntsön az alapkamatról. A Portfolio.hu cikke szerint az elemzők azt várták, hogy a török jegybank 250 bázisponttal csökkenti a kamatszintet, azonban ennél is nagyobb 425 bázispontos vágást hajtott végre. A kamatszint ezzel 19,75 százalékra csökkent. A recesszióval és korábban valutaválsággal küzdő országban az infláció a korábbi 25 százalék feletti szintről mostanra 16 százalék alá csökkent, ami a török hegybank szerint lehetővé tette a kamatszint csökkentését.

A mostani lépés segíthet a török gazdaságnak kilábalni a recesszióból, de a nagy kérdés, hogy sikerül-e hiteles monetáris, fiskális és külpolitikát folytatnia az országnak, továbbra sincs megválaszolva. A piacok számára visszás lehet az, hogy a politikától nem függetlenül, Erdoğan kézi vezérlésével működik a jegybank.