Washington valutamanipulációval vádolja Kínát

2019.08.06. 05:47

Washington hétfőn valutamanipulátornak minősítette Kínát, azzal vádolva meg a pekingi vezetést, hogy szándékosan gyengíti nemzeti valutáját. A Steve Mnuchin pénzügyminiszter aláírásával ellátott közleményt nemsokkal azután tették közzé, hogy Donald Trump a Twitteren szemrehányást tett Kínának azért, mert szerinte szándékosan gyengíti nemzeti valutáját annak érdekében, hogy tisztességtelen kereskedelmi előnyre tegyen szert.

A pénzügyminisztérium – megjegyezve, hogy Kínában nem új gyakorlat a nemzeti valuta, a jüan leértékelése – leszögezte: „az elmúlt napokban Kína konkrét lépéseket tett valutája leértékelésére, miközben fenntartja alapvető külföldi valutában meglévő tartalékait” – idézte az MTI. 

Elemzők szerint a kormányzat döntése szimbolikus volt, és egyben lehetővé teszi az újabb vámemeléseket is. Eswar Prasadot, a Cornell Egyetem professzora szerint az amerikai döntés politikai megfontolásokból született, hiszen a jüan leértékelése nem először fordult elő. Chris Krueger, a washingtoni Cowen Research Group stratégája szerint az amerikai–-kínai kereskedelmi háború további szélesedésére lehet számítani.

Elemzők felhívják a figyelmet arra: Peking azt követően cselekedett, hogy Trump a múlt csütörtökön 10 százalékos vámemelést jelentett be 300 milliárd dollár értékű kínai árura. A tervek szerint szeptembertől bevezetendő pótvámokat az amerikai elnök azzal indokolta, hogy Peking újra akarja tárgyalni a tervezett kereskedelmi megállapodást, nem teljesítette a több amerikai agrártermék vásárlására tett korábbi ígéretét, és nem állította le az amerikai kábítószerválságért rendkívüli mértékben felelős, opiáttartalmú fájdalomcsillapító, a fentanil forgalmazását sem.

Az elnök pénteken még a beígért 10 százalékos pótvám további emelését is kilátásba helyezte. Kína azonnal ellenlépéseket ígért, és hétfőn leállította az amerikai agrártermékek importját.