Hét év után először csökkent a brit negyedéves GDP

2019.08.09. 12:46

Hét éve először csökkent a brit GDP negyedéves összehasonlításban, írja az MTI. A pénteken ismertetett előzetes becslés szerint 2019 második negyedévében 0,2 százalékkal csökkent a mutató az előző negyedévhez képest, amikor még 0,5 százalékos bővülést mértek.

A csökkenés valószínűleg nem független attól, hogy egyre közelebb kerül az ország ahhoz, hogy kilépjen az Európai Unióból, emiatt nagy a bizonytalanság a gazdaságban, ami fékezheti a beruházásokat.

Miután a legfrissebb adatsorokat a brit statisztikai hivatal (ONS) közzé tette, szakértők egyöntetűen azt nyilatkozták, hogy tovább nőtt a veszélye annak, hogy a gazdaság recesszióba fordul, amelynek esélyét a brit jegybank a legutóbbi inflációs jelentésében egyharmadosra becsülte.

A brit hazai össztermék elsősorban a feldolgozóipari aktivitás és az építőipar gyengülése miatt csökkent a statisztikai hivatal tájékoztatása szerint, és a szolgáltató szektor teljesítménye sem emelkedett. Éves összevetésben a GDP 1,2 százalékkal nőtt, ez jóval gyengébb az előzetesen vártnál.

A Guardian a cikkében idézi Sajid Javid pénzügyminisztert, aki hangsúlyozta, hogy az egyszeri negyedéves csökkenés még nem jelenti azt, hogy recesszióba fordult a gazdaság, csak a növekedés lassulásáról van szó:

Ez egy kihívást jelentő időszak a világgazdaságban, sok országban lassul a növekedés. De a brit gazdaság erős alapokon áll, a bérek növekednek, a foglalkoztatás rekord magas, és az előrejelzésünk szerint ebben az évben is végül nagyobb mértékben növekszik, mint Németországban, Olaszországban vagy Japánban. A kormány eltökélt szándéka, hogy kiszámítható politikája legyen az emberek és a vállalkozások számára egyaránt, a brexit kapcsán is. Ezért biztosra vehető, hogy az Egyesült Királyság október 31-én kilép az EU-ból.