Lép a United Airlines, most már tényleg nagyon tilos piálniuk a pilótáiknak

2019.08.14. 12:14

Augusztus elején Glasgow-ban lekapcsolták az amerikai United Airlines két pilótáját, miután felszállás előtt bejelzett náluk az alkoholszonda. Erre a cég először közleményt adott ki, olyan mondásokkal, mint hogy az utasok és a személyzet biztonsága nekik a legfontosabb, és egybként is zéró tolerancia van érvényben az alkohollal szemben. A pilótákat pedig felfüggesztették, és teljes mértékben együttműködnek a helyi hatóságokkal.

Tíz nappal később viszont még erősebbet léptek, most már tényleg nagyon zéró lett a tolerancia az alkohollal szemben, de annyira, hogy most már felszállás előtt 12 órával tilos piálniuk a pilótáiknak, írja az AP. Korábban ez csak nyolc óra volt, zéró tolerancia mellett, értelemszerűen. 

Az iparágban ezt a szabályt "bottle-to-throttle" (szójáték, gyenge fordítással mondjuk "a gyorsítótól a gyorsításig" lehetne) néven nevezik, és országonként eltérő lehet: Van ahol semennyi alkoholt nem engednek a pilótáknak, máshol jellemzően 0,04 százalékos és az az alatti értékek még beleférnek.  A hírügynökség megjegyzi, hogy egy komolyan részeg embernek 12 órányi alkoholmentesség sem elég feltétlenül. 

A United két másik pilótáját már 2016-ban is elfogták Glasgow-ban, ők is túl sokat ittak. Akkor egyiküket 10, a másikat 15 hónap börtönre ítélték végül.