Gyengült a font Boris Johnson bejelentése után

2019.08.28. 14:49

Vegyesen reagált a piac Boris Johnson bejelentésére, hogy a parlament felfüggesztését kéri a királynőtől. A hír után esni kezdett a font árfolyama, a londoni tőzsdeindex, az FTSE 100 viszont emelkedett a hírre, részint azért, mert a legnagyobb brit tőzsdei cégek jól járnak a gyenge fonttal. 

A font árfolyama Johnson bejelentése után 0,70 százalékkal gyengült a dollárral és az euróval szemben, egy font így 1,10 eurót és 1,22 dollárt ért. A brit valuta eléggé gyengélkedett az elmúlt időben, július végén szintén Johnson miniszterelnök szavaira zuhant be, akkor rég nem látott mélypontra került a font, amit most valamennyire sikerült felülmúlnia. Azóta erősödött az árfolyam, ezt viszont a bejelentés - amelynek a Financial Times értelmezése szerint az a célja, hogy a parlament ne blokkolhasson egy megállapodás nélküli brit kilépést- újra a mélybe lökte az árfolyamot. 

A hírre viszont az FTSE 100 tőzsdeindex 0,34 százalékkal erősödött. Érdekesség, hogy több  brit piacon érdekelt, vagyis a font gyengülésén nem profitáló céget tartalmazó FTSE 250 index 0,5 százalékkal gyengült a politikai hírekre. A BBC beszámolója szerint az építőipari cégek és légitársaságok részvényárfolyama 2 százalék körül vesztett értékéből a hírre, hogy kevesebbet ér külföldön a brit pénz. A British Airways tulajdonosának, az IAG-nak a papírjai például 1,7 százalékkal értek kevesebbet, az  easyJet árfolyama pedig 3,2 százalékkal esett. A szintén a londoni tőzsdén jegyzett Wizz Air árfolyama is 2,20 százalékos mínuszban volt délután.