A nőket és az alacsony keresetűeket szívatják igazán Trump vámjai

2019.09.04. 15:31 Módosítva: 2019.09.04. 15:31

Az amerikai–kínai kereskedelmi háborúnak, ahogy az a háborúk esetében lenni szokott, vannak bőven szándékolatlan áldozatai, az USA-ban ilyenek lesznek például a rosszul keresők és a nők is – írja a Business Insider. 

A szeptember 1-jétől élő, 15-30 százalék közötti, kínai árukat érintő büntetővámok értelemszerűen megemelik a Kínából érkező termékek nagyjának árát, amelyek között bőven akadnak elég hétköznapi háztartási cikkek is. Ha az alapvető termékek ára megemelkedik, az értelemszerűen jobban sújtja azokat a társadalmi csoportokat, amelyek jövedelmük nagyobb hányadát költik alapcikkekre, vagyis szegényebbek. 

A nők azért kerülnek nagyobb arányban a vámemelés által érintettek körébe, mert a női ruhák nagyobb hányada kínai import (42 százalék, szemben a férfiruhák 26 százalékával) a Wall Street Journal analízise szerint. 

A Trump-kormányzat elméletileg fontolgatja, hogy adócsökkentéssel kompenzálja a háztartásokat a vámháború negatív hatásai miatt, de még egyáltalán nem biztos, hogy az évi kb. 63 milliárd dolláros kiadást a kongresszus jóváhagyná, ahogy az sem, hogy ez milyen mértékben lenne célozható az alacsonyabb jövedelmű háztartások kompenzálására.