A Google egymilliárd eurós bírságot fizet a francia adóhatóságnak

2019.09.13. 11:30

Közel egymilliárd euró büntetést fizet a francia adóhatóságnak a Google cserébe azért, hogy leállítsák az amerikai techóriás elleni nyomozást – írja a BBC. A vállalat 500 millió euró büntetést és 465 milliónyi adóhátralékot fizet ki, a francia hatóság szerint viszont ez még így is kevesebb, mint amennyi adót a Google nem fizetett be. Nyomozók szerint 

a Google összesen úgy 1,6 milliárd eurónyi adóval tartozik a francia államnak.

A Google-lel szemben 2016 óta folyik nyomozás Franciaországban. A Google – sok más multinacionális céggel együtt – alig fizet adót az európai üzletei után, az uniós központja pedig a nagyon megengedő adórendszerrel bíró Írországban van, és Írországban, Hollandiában, valamint karibi adóparadicsomokban bejegyzett cégek bonyolult hálóján keresztül tudja „optimalizálni” az európai bevételei után fizetendő adót. 

Ahogy korábban írtuk, a Google-t birtokló Alphabet kétféle trükköt használ: az egyik „dupla ír”, a másik „holland szendvics” néven ismert a nemzetközi adóelkerülő zsargonban. A módszerek lényege, hogy a cég egy írországi leányvállalatától egy alkalmazottak nélküli holland társasághoz viszi át a bevételét, majd egy bermudai postafiókcéghez, ami szintén Írországban van bejegyezve. 

A Google a magyar adóhatósággal is vitában van. A NAV a reklámadó elkerülése miatt szabott ki egymilliárd forintos büntetést a cégre, amely ezért perel. Az ügy jelenleg az Európai Bíróságon van, ahol, úgy tűnik, a Google áll nyerésre

A cég márciusban az Európai Bizottságtól is kapott egy jókora, 1,5 milliárd eurós büntetést, bár azt nem adóügyek, hanem versenyjogi kihágások miatt, amiért piaci súlyát kihasználta az online hirdetések piacán. Hasonló okokból tavaly már kapott egy 4,3 milliárd eurós büntetést is a Google.