GKI: Idén 4,3 százalék, jövőre 2,7 százalék lesz a GDP-bővülés

2019.09.23. 13:15

Növelte az idei gazdasági növekedésre vonatkozó előrejelzését a GKI Gazdaságkutató Zrt., a júniusban prognosztizált 4 százalék helyett 4,3 százalékot vár – mondta Vértes András, a GKI elnöke sajtótájékoztatón hétfőn Budapesten, a gazdaságkutató cég legfrissebb, negyedéves előrejelzését ismertetve.

Az MTI összefoglalója szerint jelezte, hogy az első félévben a bruttó hazai termék (GDP) gyors ütemű növekedést ért el, a GDP 5,1 százalékkal nőtt, a második félévben azonban markáns lassulásra, 3,5 százalék körüli bővülésre számítanak a GKI kutatói.

A romló európai konjunktúra és az uniós támogatások kifutása miatt 2020-ban már csak 3 százalék alatti, 2,7 százalék körüli GDP-bővülésre számít a GKI. 

A cég kutatói úgy ítélik meg, hogy az infláció a tavaszi csúcshoz képest mérséklődik az év hátralévő részében, éves átlagban idén 3,5 százalék, jövőre 3,3 százalék lesz.

A GKI sajtótájékoztatója után a kormányközeli Századvég Gazdaságkutató számítása is megjelent az MTI-ben, nem túl meglepő módon, ez bizakodóbb a magyar gazdaság jövőjével kapcsolatban. A Századvég 4,8 százalékra javította az idei GDP-növekedési előrejelzését, 2020-ra pedig 3,9 százalékos bővülést vár, ám megjegyzik, hogy a tartósan erős növekedésre kockázatot jelent a német gazdaság gyengélkedése, a brexit, a versenyképesség javulásának elmaradása és a gyenge forint is.

A GKI hétfőn publikálta az üzleti és fogyasztói bizalomról szóló jelentését is, arról itt írtunk.