Letették a Mol új tiszaújvárosi üzemének alapkövét

2019.09.27. 15:10

Letették a Mol tervek szerint 2021-ben elinduló tiszaújvárosi poliol üzemének alapkövét, erről számolt be közleményben a vállalat. A Mol 1,2 milliárd euróból megvalósuló komplexuma évente mintegy 200.000 tonna poliolt állít majd elő.

A beruházás eddig leginkább annak kapcsán került be a sajtóba, hogy az új üzem építéséhez úgy 2500 külföldi munkást hoz a kivitelező Thyssenkrupp. Nyáron Tiszaújvárosban jártunk, hogy megnézzük, hogy készül a város a vendégmunkások fogadására, milyen lehetőségeket és kihívásokat jelent ez a városnak és hogy áll a város szélén épülő konténerváros, ahol az üzemet építő dolgozók lakni fognak. 

Az alapkőletételen Varga Mihály, miniszterelnök-helyettes és pénzügyminiszter, Hernádi Zsolt, a Mol elnök-vezérigazgatója, dr. Sami Pelkonen, a Thyssenkrupp Industrial Solutions Vegyipari és Folyamattechnológiai üzletág vezérigazgatója, valamint Koncz Ferenc országgyűlési képviselő tette le a létesítmény alapkövét.

A beruházással a Mol-csoport a régiós vegyipar egyik legfontosabb szereplőjévé lép elő, hiszen a MOL lesz az egyetlen vállalat Közép-Kelet-Európában, amely a nyersolaj kitermeléstől a poliol előállításáig a teljes értékláncot felöleli.

– mondta Hernádi Zsolt. - „2021 után pedig az üzem jelentősen javítja Tiszaújváros vegyipari pozícióját, az itt meghonosított szakértelem és az új gyártási infrastruktúra további befektetőket csábíthat a térségbe.” A cég közleményében az olvasható, hogy a poliol-projekt 200 embernek kínál majd hosszútávú munkalehetőséget.

A várhatóan 2021-ben induló üzem a Mol történetének eddigi legnagyobb organikus beruházása, összesen 1,2 milliárd euróból valósul meg. A magyar kormány 131 millió euróval (társasági adókedvezménnyel és beruházási támogatással) segíti a projektet. A Mol számításai szerint az üzem évente közel 150 millió euróval járul majd hozzá a cégcsoport pénzügyi eredményéhez.

A poliol ma az egyik legkeresettebb műanyag-alapanyag, az autógyártástól kezdve a ruhaiparon át a hőszigetelésig számos iparágban használják. A tiszaújvárosi üzemben a ma elérhető egyik leghatékonyabb és környezetkímélő módszerrel állítanak majd elő poliolt, a Thyssenkrupp és az Evonik által használt HPPO (hidrogén-peroxidból propilén-oxid) eljárással.

A Mol-csoport Enter Tomorrow üzleti stratégiájával összhangban 2030-ig 4,5 milliárd dollárt fordít közép-kelet-európai petrolkémiai és vegyipari növekedési projektekre. Ennek egyik mérföldköve a poliol beruházás, illetve a korábban átadott szintetikus gumigyár is. A MOL-csoport és a japán JSR Corporation szintetikus gumit (S-SBR) gyártó üzeme évente 60 000 tonna műgumit állít elő, és több mint 100 új munkahelyet teremt Tiszaújvárosban. A műgumi legfontosabb alapanyaga a butadién, amelyet szintén a MOL Petrolkémia 2015-ben átadott üzeme állít elő.