Ez fájni fog Kínának: tovább bővült az Amerika által feketelistázott cégek köre

2019.10.09. 14:00

Kiterjesztette a feketelistás kínai cégek körét az Amerikai Egyesült Államok szerdán – írja a Reuters. 

Az USA kedden döntött úgy, hogy 28 kínai techvállalat és kormányzati szerv nem vásárolhat amerikai cégektől alkatrészeket külön kormányzati engedély nélkül, mert ezek a tranzakciók is segítik a kínaiakat az ujgur és kazah kisebbségek megfigyelésében, elnyomásában. A tegnapi körbe 20 állami biztonsági ügynökség és 8 cég, többek között a videókamerás megfigyelésre specializálódott Hikvision tartozott. A lépés tovább élezte a feszültségeket az elméletileg hamarosan kezdődő kínai-amerikai kereskedelmi tárgyalások előtt, Kína kerek perec letagadta, hogy emberijogi jogsértéseket követnének el a muszlim vallású csoportokkal szemben. 

Szerdán az USA újabb kibővítette a feketelistát, felkerült rá még néhány mesterséges intelligenciával foglalkozó startup, amelyek számára potenciálisan végzetes lehet, ha nem jutnak hozzá az amerikai hightech alkatrészekhez (például Intel és Nvidia processzorokhoz, chipekhez, videókártyákhoz). A kedden és szerdán letiltott cégek között kifejezetten nagy vállalatok, és kisebb, de ígéretes techcégek is vannak. A Hikvision becslések szerint 42 milliárd dollárt ér, a SenseTime nevű cég pedig jelenleg a világ legértékesebb feltörekvő mesterséges intelligenciás cége 7,5 milliárd dolláros értékkel. Az Alibaba-hátterű, és szintén letiltott Megvii 4 milliárd dollárt érhet, és épp 500 milliós részvénykibocsátásra készül. 

A kereskedelmi tiltás nem csak a beszerzési oldalon sújthatja a cégeket, a Hikvision bevételei 30 százalékban külpiacokról érkeznek. Korábban az USA a Huaweijel kapcsolatban vezetett be hasonló korlátozást, majd adott az egészre újabb és újabb haladékokat