Mark Mobius, a híres befektető elmondta miért jobb a fejlődő világ, mint a fejlett

GettyImages-917320080
2019.10.15. 11:25
Mark Mobius, a világ egyik legismertebb, immár 83 éves tőkepiaci szakembere nyughatatlan, utazik, előad, saját alapkezelő céget hozott létre. Ahogy az elmúlt harminc évben mindig, ezúttal is a fejlődő piacokra fókuszál. Optimizmusa töretlen, pedig az elmúlt másfél évben 20 százalékot estek az ilyen tőzsdék.

Tavaly januárban 1273 ponton járt csúcsra a legismertebb feltörekvő piaci index, az MSCI Emerging Market Index, de cikkünk írása idején a mutató beesett ezer pont alá, csak 997 ponton járt. Ha ezt a két adatot nézzük, nem a legjobbkor fogott saját alapkezelő indításába, az immár 83 éves Mark Mobius.

A tavaly elindított Mobius Capital Partners vezetője azonban szemmel láthatóan egyáltalán nem elkeseredett, amikor október elején Budapesten járt, és a CFA Society „emerging markets, emerging crisis” című konferenciáján előadott, nagy lelkesedéssel beszélt a feltörekvő piacokról.

Fáradhatatlan guru

A New Yorkban született, német és Puerto Rico-i felmenőkkel rendelkező befektetési guru energiái amúgy is lenyűgözőek, mint mondta, egy nappal korábban még Hongkongban adott elő, és köztudott róla, hogy fáradhatatlanul járja a célpiacait, egy adott évben általában több napon repül, mint amikor nem. Állítólag annyira munkamániás, hogy Karácsony környékén jellemzően Japánban szokott dolgozni, ott ugyanis nem ünnep a szenteste, tud a tőkepiacokkal foglalkozni.

Annyira szerelmes a feltörekvő piacokba, hogy három évtizede kimozdíthatatlan ebből a hitéből.

Így természetesen, amikor Budapesten előadást tartott, illetve Pletser Tamással, az Erste olajipari elemzőjével beszélgetett, senkit nem lepett meg, hogy megint az emerging marketek mellett tett hitet, hiszen ahogy az egyik konferencia-résztvevő fogalmazott, Mobius 10 esetből 11-szer így nyilatkozik.

A változás sebessége eszméletlen

Mark Mobius elmesélte, hogy amikor három évtizeddel korábban elkezdett a feltörekvő piacokkal foglalkozni, mindössze hat emerging market tartozott a befektethető ország kategóriába: Mexikó, Hongkong, Malajzia, Thaiföld, Indonézia és a Fülöp-szigetek.

Természetesen a kommunista időkben elképzelhetetlen lett volna, hogy bárki Oroszországba, Kínába, Vietnamba, vagy a kelet-közép-európai régióba fektessen be.

Ma már a cége 70 államból elemez és válogat papírokat. Akkor is impozáns képeket látunk, ha egymás mellé teszünk 25 évvel ezelőtti és mostani fotókat ugyanazokról a területekről Sanghaj, Dubai, vagy Kuala Lumpur központjából.

A dzsunkákat, vagy a sivatagot modern felhőkarcolók váltották fel, Malajzia fővárosában a Petronas-ikertornyok pedig sokáig a világ legmagasabb épületei voltak. Ma már ezt a címet a Burdzs Kalifa Dubaiban található tornya vitte el.

Mobius elmesélte, hogy jó viszonyban volt Mahathir Mohamaddal, aki évtizedekig vezette Malajziát és nagyon büszke volt a maláj rekordra. Amikor aztán a trónfosztás után találkozott a miniszterelnökkel, az egyáltalán nem tűnt elkeseredettnek, hogy lehagyták országát.

Csak annyit mondott:

lehet, hogy a Burdzs Kalifa magasabb, de nekünk két tornyunk van.”

Jóval gyorsabb növekedés

A szakember optimizmusát sokféle adat táplálja. Mint elmondta, a 2019-es előrejelzések szerint a feltörekvő piacok gazdaságai 4,5 százalékkal, míg a fejlett piacok gazdaságai csak 1,6 százalékkal nőnek.

És miközben lehet, hogy az elmúlt időszakban a feltörekvő piacok visszaestek, de ez azt is eredményezte, hogy a nagyobb növekedési lehetőségek ellenére a feltörekvő piacok átlagos P/E értéke csak 12,2, míg a fejletteké 16,5.

Ráadásul a mostani trendek ellenére a 10 éves számok még a fejlődő piacokat igazolják, mert ezeken 441 százalékos volt az árnövekedés, míg a fejlett piacokon csak 151 százalék (természetesen mindkét szám magas, de ne feledjük a 10 éves időszak kezdőidőpontja a 2007-2008-as válság utáni mélypontra esett.)

A demográfia is nekik dolgozik

Van egy tőkepiaci mondás, amely szerint rövid távon nem számít a demográfia, hosszabb távon viszont csak a demográfia számít.

A feltörekvő államok ma már sokkal népesebbek és gyorsabban bővülnek. A tíz legnépesebb országból hét feltörekvő tőkepiac (Kína, India, Indonézia, Brazília, Pakisztán Nigéria, Banglades) és csak három tekinthető fejlett államnak (Egyesült Államok, Oroszország, Japán).

Ám hiába részesednek a fejlődő piacok 70 százalékkal a globális népességből, arányuk a deviza- és aranytartalékokból 63 százalékos, az exportból 42 százalékos, ahogy a globális a GDP-ből is 42 százalékos.

Nincsenek úgy eladósodva

A feltörekvő piacokkal szemben ugyanakkor gyakran elhangzik, hogy magas a kockázati szint. Ez valójában nincs így – véli Mobius, aki ugyan a beszélgetésen elismerte, hogy Kína pénzügyi helyzete tartalmaz kockázatokat, de állítása szerint, ha a privát szektor és az állam együttes tartozásait nézzük, akkor Kína sem kiugró a fejlett világhoz képest, de Brazília, Oroszország, vagy India adóssága kifejezetten alacsony.

Legalábbis az Egyesült Államok, Kanada, vagy az Egyesült Királyság GDP-arányos adósságszintjéhez képest. Ráadásul közben a tartalékokban éppen fordított a helyzet, sokkal több devizatartaléka van a feltörekvőknek, mint a fejletteknek.

Technológiai autópályán

A fejlett világ eközben már egyáltalán nem annyival fejlettebb a feltörekvőnél, mint korábban. Ha például az internethasználókat nézzük, Kínában már 800 millió ember használ internetet, többen, mint az Egyesült Államokban és Európában együttvéve.

De, ha a kriptodevizák használati arányairól olvasunk statisztikákat, akkor is a legnagyobb használók, vagyis

ahol a népesség legnagyobb aránya birtokolt már kriptopénzt, mind feltörekvők

A „legkriptósabb” államokban a lakosság 16-20 százaléka használ ilyen pénzeket, ide tartozik Törökország, Kolumbia, Brazília, Argentína, illetve Dél-Afrika miközben Japánban, Franciaországban, Németországban, az Egyesült Királyságban és az Egyesült Államokban alig 3-6 százalékos értékek vannak csak.

Természetesen a kriptodeviza-használat korántsem csak technológiai nyitottságról szólhat, hanem a saját pénznembe vetett hit hiányáról is, de akkor is érdekes ez az adatsor.

Mesterséges intelligencia

Hasonlóan meggyőzőek a mesterséges intelligencia (AI) piac mutatói. Az EY szerint 2022-ben az új munkába lépők 46 százalékának lesz olyan munkahelye, amelyik ma még nem létezik. A Linkedin üzleti közösségi portálon pedig az AI-skills a leggyakrabban megjelenő új képesség A mesterséges intelligencia fejlettségét, penetrációját tekintve ma ez a sorrend:

  • Egyesült Államok
  • Kína,
  • India,
  • Izrael,
  • Németország,

Mindebből jól látható, hogy itt is nagyon erősek a nagy fejlődő államok.

Devizagyengülés

Az elmúlt tíz évben a feltörekvő államok devizái folyamatosan leértékelődtek, ami Mobius szerint indokolatlanul is olcsóvá tett piacokat. A számok megdöbbentőek, a dollárral szemben a forint 33 százalékos 10 éves leértékelődése még nem is olyan durva, amikor például a török líra 95 százalékkal, az argentin peso 80 százalékkal, de a brazil, az orosz, vagy a mexikói deviza is 48-62 százalékkal értékelődött le.

Mibe fektessünk?

Ami pedig a konkrét befektetéseket illeti, Mobius is hisz az ESG (environmental, social, governance) befektetésekben, mert ebben az új buzzworddel illetett kategóriában is sokkal jobban teljesített az elmúlt években a fejlődő piac.

A guru kisebbrészt aranyat is javasol a befektetőknek, amúgy pedig elsősorban a gyorsan növekvő és gazdagodó lakosság fogyasztására építő FMCG-cégeket preferálja.

Megnéztük az alapja legutóbb közzétett portfólióját, amelyből kiderül, hogy az országsúlyok közül Kína, India, Brazília, Dél-Korea és Lengyelország a guru sorrendje, de a portfólió 37 százaléka van FMCG-papírokban.

A konkrét egyedi befektetései közül Mobius a legutolsó portfólió-jelentése szerint 23 cégbe fektetett, és a következő öt részvényt tartja a legnagyobb súllyal, bár az igazsághoz tartozik, hogy elég egyenletes a mix, mert a felsoroltaknak is csak 5-6 százalékos a részesedése a portfólióból

  • Yum China Holdings – a kínai központú, tőzsdén jegyzett gyorsétterem cég a környéken 8700 éttermet üzemeltet, három vezető márkája a KFC, a Pizza Hut és a Little Sheep.
  • Kroton Educational – a legnagyobb brazil magánoktatási szervezetnek egymillió diákja van jelenleg, de intenzíven terjeszkedik.
  • Mail.ru Group – az orosz internetes cég levelezőrendszert, keresőt, blogokat, hostingot működtet, és az orosz nyelvű netezők körében mindenkit elver.
  • Lojas Americanas – a riói központú cég is a növekvő lakossági fogyasztásra apellál, a tőzsdei befektetők mellett brazil és amerikai milliárdosok által birtokolt üzlethálózat nevéhez méltóan, amerikai életérzést és sok amerikai márkát is kínál.
  • eMemory- a tajvani cég egy modern informatikai irány, az úgynevezett embedded non-volatile memory (eNVM), vagyis a beágyazott nem-felejtő technológiák ígéretes képviselője.

Borítókép: Getty Images Hungary Fotós: NurPhoto