Papíron is elérhető a MÁP+, több állampapír kamata pedig csökken

2019.10.29. 15:27

Hétfőtől a postákon is megvásárolható papír alapúan a szuperállampapír, több más állampapír kamata viszont csökken, és mérséklik a forgalmazói járulékokat, írja az Államadósság Kezelő Központ (ÁKK ) közleménye nyomán a Portfolio.

A nyomdai Magyar Állampapír Plusz 2019. november 4-től vásárolható a Magyar Posta egységeiben. A nyomdai Magyar Állampapír Plusz kamatozása megegyezik az értékpapír számlára vásárolható MÁP Plusz kamatozásával.

Változik egyes, a lakosság számára értékesített állampapírok kamata november elejétől.

  • az Egyéves Magyar Állampapír (1MÁP) kamata 2,5 százalékra mérséklődik ,
  • a 3 éves Prémium Magyar Állampapír (PMÁP) kamatprémiuma 1,0 százalékra,
  • az 5 éves futamidejű papíré pedig 1,4 százalékra csökken.

„Az elmúlt időszakban megvalósult piaci hozamcsökkenés és az állampapírok iránti kedvező kereslet lehetővé teszi egyes lakossági állampapírok kamatainak mérséklését úgy, hogy azok továbbra is kiemelkedő, a piaci hozamoknál lényegesen magasabb megtérülést biztosítsanak a lakossági befektetőknek” – indokolja az ÁKK a változtatást.

A forgalmazás egyéb feltételei nem változnak, az 1MÁP és a PMÁP továbbra is elérhető a Kincstár és egyes bankok, befektetési vállalkozások fiókhálózatában.

A lakossági állampapír forgalmazói jutalékok mérsékléséről is döntött az ÁKK Zrt. a következő üzleti évtől, 2020. január 1-jétől kezdődően. A jutalékcsökkentés következtében a költségvetés által fizetett jutalékok 2020-ban jelentősen csökkennek.