Egyesül a Fiat és a Peugeot, új kihívója lesz a VW-nek

2019.10.31. 08:56

A francia Peugeot- és Citroën-gyártó PSA és az olasz-amerikai Fiat Chrysler hivatalosan is bejelentette, hogy ezentúl közösen néznek szembe az autóiparra váró kihívásokkal, írja a Bloomberg.  

A világ autópiacán egyfelől drasztikus csökkenés van folyamatban kereslet terén, másfelől drámai változások mennek végbe a felhasznált technológiákban, ezért döntött úgy a két autógyártó, hogy ezentúl megosztják egymással az erőforrásaikat. Az egyezséggel egy, jelenlegi piaci áron 50 milliárd dollár értékű autógyártó fog létrejönni, 

legyártott autók számában pedig a Volkswagen után Európa második gyártója lesznek. 

Az új közös vállalkozást fele-fele arányban fogják birtokolni a csatlakozni készülő cégcsoportok részvényesei. Az egyesüléssel – még anélkül is, hogy gyárakat zárnának be – 3,7 milliárd eurónyi költséget takaríthat meg a két vállalat. Az új entitás igazgatótanácsa 11 főből fog állni, öt PSA-s, valamint öt Fiat Chrysler-tag lesz, a vezérigazgatót pedig a PSA fogja adni Carlos Tavares, aki a cégcsoport jelenlegi CEO-ja. A Fiat élén marad John Elkann. 

Elemzők szerint a Fiat Chrysler számára ez nem annyira előnyös, mintha sikerült volna a Renault-val megegyezi (erre volt korábban próbálkozás), de így is mentőöv a nehézségekkel küzdő vállalatnak.

A francia kormány, a PSA egyik fő részvényese, kulcsszerepet fog játszani a történetben. A francia kormány jelezte, hogy támogatják az egyesülést, de tüzetesen meg fogják vizsgálni annak a munkahelyekre, valamint a cégirányításra gyakorolt hatását,és arra is szeretnének garanciát, hogy a PSA terve, hogy egy európai székhelyű telepgyártó (elektromos autókban használt akkumulátor) üzemet létesítsenek, nem kerül veszélybe.