Népszerű az urnás, de nem ritka már a vízi és a légi temetés sem

2019.10.31. 09:07

Egyre többen választják a hamvasztást, a Budapesti Temetkezési Intézetnél (BTI) megrendelt tíz temetésből nyolc már hamvasztásos, urnás, illetve szórásos - mondta a csütörtöki Magyar Nemzetnek a BTI szolgáltatási igazgatója.

  • Harsányi Andrea tájékoztatása szerint
  • a hamvak szétszórása a legolcsóbban 170 ezer,
  • fülkébe temetése 220 ezer,
  • urnasírba helyezése 270-280 ezer,
  • míg egy koporsós temetés szimpla sírba 370-400 ezer forint.

A BTI a kegyeleti előtakarékossági szerződés révén lehetőséget biztosít arra, hogy bárki még életében gondoskodhasson saját vagy hozzátartozója eltemetéséről.

Horváth József, a BTI vezérigazgatója elmondta, hogy Budapesten már a temetések 80 százalékát hamvasztás előzi meg, Kelet-Magyarországon ez az arány 35-40, de Nyugat-Magyarországon is mindössze 50 százalék. A mintegy 4500 hazai temető bőven kiszolgálja az igényeket.

Sokféle új temetési mód kezd meghonosodni, nem számít különlegesnek az egyházak urnatemetőibe, az altemplomokba temetés, a hamvak úgynevezett száraz szórása. Nem megy már ritkaságszámba az sem, hogy hajón tartják a gyászszertartást, majd a vízbe eresztik a speciális, lebomló anyagból készült és így tartalmát fokozatosan a vízbe engedő urnát.

A BTI-nél lehetőség van arra is, hogy repülőgépről szórják ki a hamvakat a Duna bizonyos szakaszán,

illetve a hatóságok által engedélyezett területek felett, és tavaly az alkonyszórást is bevezették.

A BTI külön blogot is indított, ahol minden felmerülő kérdésre választ adnak attól kezdve, hogy miként zajlik egy szertartás, egészen odáig, hogy milyen virágot illik vinni vagy hogy hogyan illik a gyászszertartásra felöltözni.