Tizenkilenc budapesti helyen legalább egymilliós négyzetméteráron mennek el a lakások

2019.11.04. 06:04

Összesen tizenkilenc olyan közterületet találni Budapesten, ahol átlagosan legalább egymillió forintos négyzetméteráron cseréltek gazdát a lakások 2018-ban – írta a Magyar Nemzet. A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) Ingatlanadattárának adatai szerint ezek közül 15 az V. kerületben, kettő-kettő pedig az I. és a II. kerületben található.

A lap szerint a legdrágábbnak a belvárosi Dorottya utcai lakások bizonyultak, ahol a vevők átlagosan 1,6 millió forintot fizettek egy négyzetméterért. Meghaladta az 1,3 millió forintot a jellemző értékesítési ár a szintén belvárosi Vértanúk terén és a Vörösmarty téren is, a Vécsey utcában pedig mintegy 1,2 millió forintot tett ki a négyzetméterár.

A Gellérthegy oldalában fekvő I. kerületi Bérc utca volt a legdrágább nem belvárosi közterület, ott az értékesített lakások átlagára szintén elérte az 1,2 millió forintot.

A Magyar Nemzet szerint markáns változást az előző évvel összevetve nem is egy-egy lakás kiemelkedő ára jelent, hanem az, hogy míg 2017-ben csak kilenc közterület érte el a milliós árszintet, számuk tavalyra megkétszereződött. Ráadásul míg két éve csupán néhány tucat adásvételt bonyolítottak e közterületeken, tavaly több mint 120-at.

A legkétarcúbb városrész minden bizonnyal a VIII. kerület: a Corvin sétányon átlagosan 915 ezer forintot fizettek a lakások négyzetméteréért, ugyanakkor a Benyovszky Móric utcában csupán 270 ezret. Összességében Budapest négyzetméter-átlagára tavaly meghaladta a félmillió forintot, a 31 849 fővárosi adásvétel alapján egész pontosan 512 ezer forintot tett ki.