Több mint kétmilliárdot csaltak el a tatabányai húsosok

2019.11.07. 08:46

Most emelt vádat a Komárom-Esztergom Megyei Főügyészség egy 12 tagú társaság ellen, amely több mint kétmilliárd forint áfát csalt el, írja az MTI.

A csoport vezetője tatabányai székhelyű cégeket irányított, ezek húskészítmények nagykereskedelmével foglalkoztak. 2012. júniusa és 2014. decembere között az EU-ból belföldi cégeknek értékesítettek árut.

A két vállalkozás áfa levonására nem volt jogosult, de a főnök kamuszámlákkal jelentéktelen összegűre csökkentette a befizetendő áfát.  A fiktív számlákat nyolc cég állította ki, ezeket szintén az elsőrendű vádlott irányította. A cégláncolat alkalmazásával azt a látszatot keltették, hogy a közbeékelődött vállalkozások vásároltak uniós cégektől.

A bűnszervezet 2,3 milliárd forintnyi adót csalt el a magyar költségvetésből. Az ügyészség öt európai államhoz intézett jogsegélykérelmet, ennek nyomán tanúkat hallgattak ki és iratokat szereztek be.

Az ügyészség azt ajánlja, hogy ha a vádlottak elismerik a bűncselekményeket az előkészítő ülésen, akkor milliárdokat elcsaló bűnszervezet vezetője 8 év fegyházat, két vádlott 7 és 6 év fegyházat, három 3-3 évet, egy 2 év 6 hónapot, négy pedig 2-2 év börtönt kapjon.