Észak-Macedónia már nem szürkezónás adóparadicsom

2019.11.08. 14:51

Belize lekerült pénteken az Európai Unió adóparadicsomokról összeállított listájáról, Észak-Macedóniát pedig levették a szürkelistáról, írja az MTI. Az adóparadicsomos listáról törölt államok általában átkerülnek a szürkelistára. Ez utóbbi most több mint húsz olyan országot tartalmaz, amely ígéretet tett rá, hogy összhangba hozza szabályait az EU normáival.

Nincs túl nagy ereje ennek az adóparadicsomos listának, hiszen például semmilyen érdemi szankcióban nem sikerült megállapodni a listán lévő országokkal szemben. Ráadásul egyetlen uniós ország se kerülhetett rá, csak kicsi és fejletlen adóparadicsomok. 

A feketelistát 2017-ben fogadták el, erre az adóelkerülés ellen nem eléggé hatékonyan fellépő országok kerültek fel.Így már csak Amerikai Szamoa, az Amerikai Virgin-szigetek, Fidzsi, Guam, Omán, Szamoa, Trinidad és Tobago, illetve Vanuatu szerepel.

Mégis van némi hatása, hiszen a listának, hiszen az EU-s tagállamok pénzügyminiszterei brüsszeli tanácsülésükön megállapították, hogy Belize teljesítette kötelezettségeit, és kiigazította adóügyi jogszabályait.

Emellett törölték a szürkelistáról Észak-Macedóniát, ők is határidőre végrehajtották a szükséges reformokat.

Az uniós szakminiszteri tanácsot többen bírálják amiatt, hogy annyira fellazította az Európai Bizottság által eredetileg javasolt kritériumrendszert, hogy az EU egyetlen tagállama sem kerülhetett fel a listára.