Az Apple diszkriminálja a nőket?

2019.11.11. 15:55

Alig indult el az Apple új hitelkártyája, máris kisebb botrány alakult ki körülötte, írja a Portfolio. David Heinemeier Hansson dán programozó ugyanis arról posztolt a Twitteren, hogy a felesége 20-szor kisebb limitet kapott az Apple Cardon, mint ő, ez pedig szerinte diszkrimináció.

Az Apple Cardot augusztusban indította el az amerikai cég a Goldman Sachsszal közösen. A bank válaszolt is a vádakra, azt írták, hogy a hitelkártya-igénylőket minden esetben kiértékelik jövedelmi és hitelképességi szempontok alapján, figyelembe véve emellett olyan faktorokat is, mint a személyes hitelbesorolás és adósság. Így aztán 

a Goldman szerint előfordulhat, hogy egy családon belül élők is teljesen más hitelkeretet kapnak, de sosem vesznek figyelembe a döntés során nemi és genderbeli faktorokat.

Hansson nem közölt bővebb információt arról, hogy ő és felesége mennyit keres, de annyit elárult a tweetekben, hogy közösen nyújtották be az adónyilatkozatukat és a feleségének jobb hitelbesorolása van.

A vitába Steve Wozniak, az Apple társalapítója is beszállt, ő azt írta, hogy 10-szer nagyobb hitelkeretet kapott, mint felesége az Apple Cardon, holott nincs megosztott vagyonuk és a bankszámlájuk is közös.

A pénzügyi szolgáltatásokat felügyelő amerikai intézmény New York-i osztálya azt közölte, hogy vizsgálja a Goldman Sachs hitelkártya-gyakorlatát.