Donald Trump: Az európai kereskedelmi gátak sok szempontból rosszabbak, mint a kínaiak

2019.11.12. 23:22

Donald Trump ugyan hivatalosan elhalasztotta azt az intézkedést, hogy védővámokkal sújtsák az Európai Unióból az USA-ba érkező járműveket és autóalkatrészeket, de néhány órával a bejelentés után már újra arról beszélt, hogy mennyire szörnyű az USA és az Unió kereskedelmi kapcsolata - írja a Reuters.

Kapcsolódó

Trump elhalaszthatja az európai autóipart fenyítő húzását

További hat hónapig maradhat a bizonytalanság.

A New York Economic Club eseményén beszélt arról, hogy mit gondol az Unióval való kereskedelemről.

„Az Európai Unió: nagyon, nagyon nehéz. Szörnyűek a gátak, amiket állítottak, szörnyűek. Sok szempontból rosszabbak, mint a kínaiak" - mondta az amerikai elnök.

Ezután arról beszélt, hogy a kölcsönösség jegyében szeretné azt az egyszerű megoldást alkalmazni, hogy akkora védővámot vet ki az Unióból érkező termékekre, mint amekkora vámok az USA-ból érkező termékeken vannak az Unióban. Az amerikai elnök harcias beszédének hatására egyébként 335 közelébe gyengült a forint az euróval szemben.

Trump tavaly nyáron arról beszélt, hogy 20 százalékos vámot vet ki az Európai Unióból importált autókra, ha az európaiak nem bontják le gyorsan az amerikai termékeket sújtó vámokat és kereskedelmi akadályokat. Trump akkor arra szólította fel az európai vállalatokat, hogy inkább az Egyesült Államokban gyártsák autóikat, ne az Európai Unióból exportálják azokat. Az amerikai elnök vámjai a győri Audit is megszívathatják.

A Trump által képviselt protekcionista gazdaságpolitika nem túl előnyös az emberiség számára, a tőkepiacok viszont ebből is profitálnak.