Az egyik legnagyobb magyar informatikai cég után nyomoz a NAV

2019.11.14. 16:52

Ha eddig bizonytalanságban érezte magát a csődeljáráson átesett Est Media négyezer kisbefektetője, most még inkább így lehet – a cég által nemrég felvásárolt Delta Systems vagyonának egy részét ugyanis zárolta a NAV, írja a Hvg.

Az adóhatóság fiktívnek tartott számlák miatt, költségvetési csalás gyanújával indított  nyomozást  az informatikai piacon ismert Delta Systems Kft. ügyletei kapcsán, és 1,3 milliárd forintot zárolt is a cég vagyonából – derült ki az újság birtokába jutott adóhatósági határozatból.

A Delta Systems a jó kormányzati kapcsolatokkal bíró, közbeszerzéseket rendszeresen nyerő magyar Delta cégcsoport zászlóshajója. Nemrég egy uniós pályázaton is nyert; közel félmilliárd forintot kapott a mikró- kis- és középvállalkozások kapacitásbővítésére szánt programból, aminek a nagy részét ki is utalták neki. A cég honlapján látható, hogy a nyáron befejezték a munkálatokat – épp ebből lett a baj.

Az adóhatóság szerint ugyanis ezeket a munkákat valójában egy magyar cég, a Com-Ron Steel Zrt. végezte el, a számlákat viszont egy külföldi vállalkozás, a Metal Works SK. s.r.o. állította ki. Ezért Magyarországon nem fizették meg a 27 százalékos áfát, ezzel pedig mintegy 440 millió forintos kárt okoztak a magyar államnak – derült ki a NAV indoklásából.

Frissítés: Cikkünk megjelenése után reagált az Est Média, rajtuk keresztül pedig a Delta Systems. Reményeik szerint a vizsgálat csak átmenetileg befolyásolja a cég működését, így a tranzakció zárását nem érinti. A Delta emellett haladéktalanul megteszi a jogi lépéseket a NAV vizsgálattal kapcsolatban. Az EST Média egyébként arra gyanakszik, hogy valakik szándékosan negatív irányba próbálják meg befolyásolni részvényeik árfolyamát.