Mészáros Lőrinc testvérének cége számolhatja fel Szeged szennyvíz-holtágát

2019.11.19. 16:09

A forintban és dollárban számolva is milliárdos Mészáros Lőrinc testvére, Mészáros János és cége végezheti el a Dögtiszának csúfult, a Tisza már régóta szennyvízzel szennyezett holtágának kármentesítését, 266 millió forintért - írja a Hvg.hu. A cég, amely elnyerte az erről szóló közbeszerzés egy részét, az Adept Enviro május végén került Mészáros János tulajdonába. 

A Dögtiszát évtizedekig szennyvíztárolásra használták, ide folyt a MÁV fűtőházának mocska, és még azután is itt kötött ki több vágóhíd, egy gumigyár és több másik üzem szennyvize, hogy egy átemelő csatornával igyekeztek megfosztani a holtágat a hivatalos szennyvíztároló szereptől. A holtágból most 160 ezer köbméter szennyvíziszapot kellene eltávolítani. Erre először 2016-ban írtak ki uniós pályázatot 2,3 milliárd forintért, ekkor készült egy környezetvédelmi hatástanulmány, de aztán semmi más. Idán októberben aztán lezárult egy újabb közbeszerzés, amely összesen 4 milliárd forintot adna a projektre, ebből szakított 266 milliót Mészáros János cége. 

gyalaret
Fotó: GoogleMaps

A helyiek örülnek neki, hogy végre kezdenek valamit a szenyvízzel és a szennyvíziszappal, ugyanakkor aggódnak is, hogy hová fogják azt szállítani. A Hvg riportja szerint sokan attól tartanak, hogy bár a holtágból kikerül a büdös massza, azt a közeli Gyálaréten terítik majd le, amivel igazából nem sokat javulna a helyzet.