Pártokon és kerületeken átívelő mutyi bomlik ki a Lackner-ügyből

2019.11.26. 09:39 Módosítva: 2019.12.16. 11:11

Érdekes, MSZP- és Fidesz-közeli vállalkozói körök összejátszására utaló egybeesésre hívja fel a figyelmet a 24.hu. A lap Lackner Csaba, a kispesti volt szocialista önkormányzati képviselő a Magyar Nemzetben megjelent titkos hangfelvételeken elmondott állításai nyomán indult el, és azt találta, hogy bizonyos cégek többször feltűnnek a józsefvárosi és a kispesti közbeszerzési pályázatok környékén, csak éppen eltérő szerepkörben: az egyik brigád az egyik kerületben nyeri a pályázatokat, a másikban vesztes ajánlatokat ad, a másik pedig fordítva. 

Lackner a hangfelvételeken emleget egy bizonyos Somogyi Lászlót, egy kispesti MSZP-s képviselőnő férjét, aki a kispesti egészségügyi intézet átalakításán is dolgozik. Ezt papíron valójában nem az ő cége végzi, hanem a Compassion Kft., ugyanakkor a Compassion által kivitelezett projektek helyszínén az alvállalkozók beszámolója szerint rendszeresen felbukkan Somogyi László, a céginformációs rendszerben jegyzett ügyvezetővel viszont nem kerültek kapcsolatba. A Lacknert lebuktató hangfelvételek alapján a felújítással kapcsolatos megbeszéléseken Somogyi képviselte a kivitelezőket, amikor például Gajda Péter kispesti MSZP-s polgármesterrel beszélték át a teendőket.

A Compassion 2013 óta közel egy tucat közbeszerzést nyert el Kispesten, ezek hivatalosan nyílt, ám a gyakorlatban meghívásos pályázatok voltak. A cég legutóbb idén nyáron egy 250 milliós megbízást kapott a parkolóhelyek karbantartására, a tenderre meghívott cégek között pedig ott volt Somogyi saját cége, az Anildia Kft. valamint a Sear Kft. és az M-Bond Kft. Utóbbi két cég érdekessége, hogy a ferencvárosi parkolási botrány egyik érintettjéhez, Borsi Imre köréhez köthetők. A Sear Borsi testvérének a cége, az M-Bond ügyvezetője pedig  korábban a ferencvárosi parkolást üzemeltető FER-PARK felügyelőbizottsági tagja volt. A Compassion által elnyert 250 milliós közbeszerzésen elindult egy harmadik vállalkozás, az Apcoa Kft. is, ami Borsihoz köthető cégekkel van egy székhelyre bejegyezve. 

Józsefvárosban pedig ugyanez történik megfordítva. Például még Kocsis Máté polgármestersége idején úgy nyert a parkolóautomata-tisztítási tenderen az M-Bond, hogy az öt meghívott cég egyike a Compassion volt, de vesztes ajánlatot adott be a Borsi Imre testvére érdekeltségébe tartozó Meload Hungary Kft. is.

A 24 kereste a közbeszerzések ügyében az érintett önkormányzatokat, arra voltak kíváncsiak, mi alapján választják ki a pályázatokra meghívott cégeket. Józsefváros nem tudott tájékoztatást adni az ügyben, mert a Gazdálkodási Központ vezérigazgatója a fideszes vezetés bukása után lemondott. Kispest aljegyzője pedig csak a közbeszerzési eljárásokra vonatkozó szabályokat küldte át a lapnak, és hozzátette, hogy a pályázatokra meghívni kívánt ajánlattevőkről a héttagú Költségvetési és Közbeszerzési Bizottság dönt. Ez azért izgalmas, mert ennek tagja volt a Lackner-hangfelvételeken Krinyóként emlegetett MSZP-s Kránitz Krisztián is, akit a felvételeken korrupcióra utalva "Mr. 40 Százaléknak" neveznek.