64 milliárdos a kórházak tartozása, Orbánhoz fordultak elkeseredésükben a beszállítók

2019.11.27. 12:05 Módosítva: 2019.11.27. 12:13

Október végére már 64 milliárd forinttal tartoztak beszállítóknak a kórházak, egy hónap alatt 6 milliárddal nőtt a lejárt tartozások értéke, az adósság több mint kétharmadának már több mint két hónapja lejárt a fizetési határideje. A beszállítókat képviselő szervezetek ezért levélben Orbán Viktorhoz fordultak - értesült a Napi.hu.

A cégeket képviselő négy szervezet - ETOSZ, (Egészségügyi Technológia és Orvostechnikai Szállítók Egyesülete), Orvostechnikai Szövetség, MediKlaszter, HIVDA - a helyzet rendezése érdekében írt a miniszterelnöknek, a levél szerint év végére meghaladhatja a 70 milliárd forintot a tartozás, ilyen mértékű adósságállománnyal már öt éve nem szembesültek a kórházak és beszállítóik.

A levél állításai szerint a kimagasló volumenű adósságállomány már a közepesen tőkeerős beszállítók számára is működési kockázatot jelent, a mikro-, kis- és közepes vállalkozásokat pedig rövidesen csődbe viheti. 

Az óriási tartozásfelhalmozás oka a beszállítói oldal szerint az, hogy gyógyítás nem bérjellegű költségeire, azaz a dologi kiadásokra az elmúlt években nem jutott kellő anyagi erőforrás. A mostani környezetben annak ellenére halmozódnak a kórházi adósságok, hogy a hivatalos statisztikai adatok szerint az orvostechnikai beszállítók az áraikban nem tudták érvényesíteni sem a késedelmes fizetések, sem a forint leértékelődésének költségeit.

A kórházi tartozások felhalmozódásának spiráljáról itt írtunk bővebben